Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorwoord

“Patronen doorbreken is vernieuwing toelaten.”

Een dankwoord van Eric van Walle, directeur-generaal van SCK CEN

SCK CEN - Highlights - voorwoord (2021)

Beste lezer,

Op het moment dat deze woorden op papier vloeien, dringt de realiteit nog meer tot me door. Ik had gehoopt te schrijven dat we een uitdagend jaar achter ons hebben kunnen laten. Dat we de woelige waters die het coronavirus ons liet doorzwemmen, bedwongen hebben. Dat de rust in het land intussen is weergekeerd. Helaas is de realiteit anders. We zitten er nog middenin. Het coronavirus heeft de wereld nog steeds in zijn greep en daagt ons continu uit bestaande systemen en patronen ter discussie te stellen. Al hoeft dat per definitie niet slecht te zijn. Sterker nog, daar liggen net de kiemen voor vernieuwing.

En dat komt voor ons, wetenschappers, niet als een verrassing. Patronen doorbreken is vernieuwing toelaten. Om die reden stellen we onszelf blijvend in vraag. We durven loslaten wat we al kennen en durven hertekenen wat we al hadden vormgegeven. En in 2020 – het jaar waarin we ook als individu over de essentie reflecteerden – waren we ons hier nog bewuster van. Veel van onze onderzoeken en projecten doen (eigen) standaarden daveren. Dat willen we dan ook graag aan u tonen.

Dit jaarrapport bundelt de vernieuwingszaadjes die we in 2020 plantten of die in datzelfde jaar wortel hebben geschoten. Denk bijvoorbeeld aan het verhoogde aantal draaidagen van de BR2-onderzoeksreactor waardoor we – tijdens een coronajaar – een recordaantal patiënten hebben kunnen helpen; de nagelnieuwe installatie waarmee we splijtstoffen verregaand op de proef kunnen stellen en de pas gebouwde lasers waarmee we in de MYRRHA-onderzoeksreactor innovatieve radio-isotopen zullen isoleren. En voeg daar nog bestaande infrastructuren aan toe die we van top tot teen vernieuwden.

Een woord van dank is op zijn plaats. Enerzijds aan onze medewerkers. Zij hielden in deze crisistijd hun schouders fors recht. Dankzij hun ongebreidelde inzet hebben we bergen werk verzet en – nog belangrijker – onze verplichting aan de globale maatschappij kunnen nakomen. Als een van de wereldleiders laten we de nucleaire geneeskunde niet in de steek! Anderzijds aan onze partners, klanten en voogdijen. Zij hebben hun volste vertrouwen geschonken.

Ik nodig je uit om in dit jaarrapport te neuzen en het potentieel van doorbroken patronen te ontdekken.

Veel leesplezier!

Eric van Walle

Directeur-generaal van SCK CEN

Blader door dit jaarrapport en ontdek het potentieel van doorbroken patronen.

naar de hoogtepunten

Deel deze pagina