Overslaan en naar de inhoud gaan

Over moderne technologiegelukjes met wortels in de jaren ‘50

09 september '22

Historicus lanceert boek over Belgisch atoomtijdperk

België is een prominente speler op het nucleaire wereldtoneel. Hoe heeft het die hoofdrol kunnen bemachtigen? Dat ontdekken lezers in Op weg naar een duurzame toekomst. Dat gloednieuwe boek vertelt de ontstaansgeschiedenis van het Belgische atoomtijdperk en het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN in het bijzonder. Auteur Geert Vanpaemel serveert die geschiedenis op een meeslepend bedje van politieke en maatschappelijke veranderingen. Een blik op het verleden dat ons een toekomst bood.

SCK CEN - Boeklancering Op weg naar een duurzame toekomst (2022)

De eerste, commerciële kerncentrales deden in de jaren ’70 hun intrede in het Belgische energielandschap. De zaadjes die tot deze technologische revolutie ontkiemden, werden decennia eerder geplant. Op weg naar een duurzame toekomst brengt die geschiedenis weer tot leven. “Professor Geert Vanpaemel, de auteur van dit boek, neemt de lezer mee in een boeiend geschiedkundig verhaal. Het vertelt in 240 bladzijden hoe een vondst van een rijke uraniumader in Belgisch-Congo wereldwijd natuurkundigen en ingenieurs samenbracht om het potentieel van het atoom te ontdekken. Vandaag levert kerntechnologie ons o.a. energie en geneest het kankerpatiënten”, aldus Michèle Coeck, directeur van de SCK CEN Academy.

De wereld heeft die technologiegelukjes mede te danken aan België en het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN in het bijzonder. “Na de oorlog verwierf België de nucleaire knowhow in vreedzame toepassingen. Pierre Ryckmans, gouverneur-generaal van Belgisch Congo, drong erop aan om alle nucleaire onderzoeksinitiatieven in één kenniscentrum onder te brengen. Met gebundelde krachten kon België sneller vooruitgang boeken; ten dienste van de maatschappij”, vertelt historicus en auteur Geert Vanpaemel. Dat kenniscentrum kwam er in 1952. Toen zag het huidige SCK CEN het levenslicht.

“SCK CEN stond aan de wieg van kernenergie in België en dus van technologische vernieuwing. In de decennia die daarop volgden, bleven we koers zetten naar continue verbetering en vernieuwing – maar dan in een brede waaier aan domeinen. Vandaag de dag bewijst het atoom zijn nut in duurzame elektriciteitsproductie, verdere ruimteverkenning en wereldwijde strijd tegen kanker”, verduidelijkt Michèle Coeck.

Ter gelegenheid van 70 jaar SCK CEN

Ter gelegenheid van ’70 jaar SCK CEN’ lanceren auteur Geert Vanpaemel, uitgeverij Acco Learn en SCK CEN het boek Op weg naar een duurzame toekomst. “Ik ben trots dat ik de komst van het onderzoekscentrum, zijn maatschappelijke impact en zijn wervelende evolutie in een boek mocht vereeuwigen”, aldus de auteur. Op weg naar een duurzame toekomst leest als een tijdreis – gestimuleerd door een voortdurende drang naar technologische vernieuwing. De schrijver plaatst die pioniersgeest in een ruimere politieke context en een veranderende publieke opinie. Het boek is beschikbaar in drie talen. Het is verkrijgbaar bij de uitgeverij Acco Learn of online webshops, zoals die van De Standaard Boekhandel.

Historicus Geert Vanpaemel vertelt in 240 bladzijden hoe een vondst van een rijke uraniumader in Belgisch-Congo wereldwijd natuurkundigen en ingenieurs samenbracht om het potentieel van het atoom te ontdekken. Vandaag levert kerntechnologie ons o.a. energie en geneest het kankerpatiënten.
Michèle Coeck

Bevoorrechte positie

Waarom kreeg uitgerekend België toegang tot die unieke, nucleaire knowhow? België had wereldwijd een bevoorrechte positie omwille van zijn uraniummijn in Belgisch Congo. Die mijn werd op 10 april 1915 ontdekt, toen de Britse geoloog Robert Rich Sharp per toeval zijn hiel in de rijke uraniumader hakte. De vindplaats kreeg de naam Shinkolobwe. De vondst vond weinig weerklank tot in de Tweede Wereldoorlog, toen kernwapensprogramma’s op gang kwamen – waarvoor zeldzaam uraniumerts nodig is. Shinkolobwe kwam in het vizier van de Verenigde Staten. Aan het einde van de oorlog kregen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk voorkooprecht op alle Congolese uraniumerts. In ruil daarvoor kreeg België toegang tot de niet-militaire nucleaire knowhow.

SCK CEN - Boeklancering Op weg naar een duurzame toekomst (2022)

Interesse om het boek te kopen?

OP WEG NAAR EEN DUURZAME TOEKOMST
Het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol (1952-2022)

Geert Vanpaemel
Acco Learn, 240 blz., 24,95 €

Bestel 'm hier

Deel dit artikel