Overslaan en naar de inhoud gaan

Radiochemische analyses

Hoe zitten (nucleaire) materialen in elkaar?

SCK CEN onderzoekt de chemische en radiochemische samenstelling van verschillende soorten materialen of nucleaire stalen. Het is de tak van ons onderzoeksinstituut die onderzoekt of een monster al dan niet radioactief is, uit welke samenstelling het materiaal bestaat en eventueel welke isotopen aanwezig zijn. Die ook antwoorden geeft op vragen als ‘Hoe radioactief is een bepaald object of materie?’ en ‘Welk type radioactieve stralen komen hierbij kijken?’. Deze radiochemische analyses spelen een sleutelrol in tal van onderzoeksprojecten, maar ook als klant uit de medische sector of nucleaire industrie kan je van onze expertise gebruikmaken. De expertise van de radiochemische analysegroep is internationaal erkend. Veel bedrijven, waaronder exploitanten van kerncentrales of onderzoeksinstallaties, producenten van medische radio-isotopen of verwerkers van radioactief afval, deden al beroep op SCK CEN.

SCKCEN - Radiochemische analyses (2020)

Wereldwijd erkende ervaring

Onze jarenlange ervaring stelt ons in staat om de chemische en radiochemische samenstelling van zelfs de meest complexe materialen en monsters te bepalen.

Onze infrastructuur

SCK CEN beschikt over een uitgebreid gamma aan analyseapparatuur in radiochemische laboratoria en onze installaties zijn gericht op de analyse van zowel laag- als hoogradioactieve stalen. Onze laboratoria zijn uitgerust met afzuigkasten, handschoenkasten en hot cells.

Onze expertise omvat: a en g spectrometrie, LSC (vloeibare scintillatie teller), spectroscopie, ionenchromatografie en massaspectrometrie (o.a. ICP-MS, TQ-ICP-MS, HR-ICP-MS, TIMS, GMS). Daarnaast karakteriseren we ook totale organische en anorganische koolstof (TOC/TIC) en via verbrandingsanalyse het gehalte aan H, N en O.

 • SCK CEN - Radiochemische analyses (2020)

  Radiochemische analyse van waterige oplossingen

  SCK CEN identificeert en karakteriseert uw vloeibare stalen, waaronder bijvoorbeeld uitloogwater, koelwater van reactoren, afvalwater, extractie vloeistoffen, onderzoekstalen, … De samenstelling wordt bepaald van zowel hoofdcomponenten als zeer lage sporen concentraties.

 • SCKCEN - Radiochemische analyses (2020)

  Radiochemische analyse van vaste stoffen

  Op uw vraag analyseert SCK CEN de samenstelling van radioactief afval, bestraalde en niet-bestraalde kernsplijtstoffen, harsen, filters, bodemstalen, isotopen, …

 • SCK CEN - Radiochemische analyses (2019)

  Ontwikkeling van innovatieve radiochemische processen

  SCK CEN ontwikkelt innovatieve processen voor zowel de medische sector als de industrie inzake de nucleaire brandstofcyclus. Een van onze kerncompetenties voor deze ontwikkeling is radiochemische scheiding (inclusief hot cel manipulaties) belangrijk bij staalvoorbereiding om specifieke analyse toe te laten.

Indien nodig kan SCK CEN specifieke voorbereidingstechnieken (verbranding, microgolfoven- en staalvoorbereiding onder hoge druk, enz.) en radiochemische scheidingen toepassen op een specifiek staal. Dat is in het bijzonder interessant voor complexe monsters.

Op zoek naar meer informatie of een oplossing op jouw maat?

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Voeg hier eventuele aanvraagformulieren toe of bezorg ons meer informatie met betrekking tot een vraag. Wil je meerdere bestanden delen? Dan adviseren we om alles te combineren in een zip-file en deze vervolgens op te laden.
Slechts één bestand.
16 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, jpeg, png, bmp, eps, tif, pict, psd, txt, rtf, html, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, xml, avi, mov, mp3, ogg, wav, bz2, dmg, gz, jar, rar, sit, svg, tar, zip.

Deel deze pagina