Overslaan en naar de inhoud gaan

Materiaalonderzoek en testen

Continue opvolging van radioactief materiaal verzekerd

De veilige werking van een kerncentrale hangt af van de goede staat van alle onderdelen. Bepaalde daarvan, zoals de stoomgeneratoren, ondergaan regelmatig een onderhoud of worden na verloop van tijd volledig vernieuwd om de veiligheid te verzekeren. Een strenge opvolging en juist advies is daarbij noodzakelijk. Voor metallurgische analyses, mechanische testen en materiaalanalyses voor radioactief materiaal reken je op SCK CEN. Het team van experts levert nauwkeurige resultaten op basis van uitgebreide analyse en begrijpt daarbij als geen ander de kwaliteitseisen van de industrie.

Wist je dat alleen een reactorvat – oftewel de kuip waarin de kernreactie plaatsvindt –onvervangbaar is? Dat omwille van de technische complexiteit en economische onhaalbaarheid. Gelukkig ontwikkelde SCK CEN dankzij onderzoek naar de impact van radioactiviteit op verschillende materialen wel een bewakingsprogramma om de veroudering of verbrossing van het kuipstaal van de Belgische kerncentrales op te volgen.

SCK CEN - Materiaaltesten (2019)

Onze kennis en methodes leidden al tot internationale aanvragen: onze testprogramma’s controleerden ook al buitenlandse kerncentrales in Argentinië, Zwitserland en Spanje.

Corrosie- en mechanische analyses

Het doel van corrosie- en mechanische analyses en tests is:

 • Het onderzoeken en ontwikkelen van nucleaire materialen
 • Toezicht houden op de kwalificatie of vergunningverlening voor nucleair materiaal
 • De kwaliteitsborging van kerntechnisch materiaal
 • Het ondersteunen van structurele veiligheidsanalyes

Om die doelen te bereiken biedt SCK CEN een breed scala aan mechanische en corrosietests aan voor nucleaire materialen in zowel bestraalde als niet-bestraalde toestand.

Experimenteren in een gepersonaliseerde context

Veel gevraagde services die zijn destructive post-irradiation examinations (PIE) zoals: tensile, charpy impact, hardness, fracture toughness, fatigue, pellini, crack growth, swelling, creep, burst of slow strain rate testing. Daarbij repliceren we nucleaire omgevingen zoals vloeibare loodbismut- of PWR/BWR-waterchemie  om het effect van straling op mechanisch gedrag in jouw specifieke situatie te bestuderen. Alle tests gebeuren onder een strikt kwaliteitsborgingsprogramma met Belac-accreditatie.

Andere specifieke diensten

 • Bewakingsprogramma’s
  SCK CEN monitort de verbrossing van reactorvaten volgens de geldende regelgeving.
 • Precracking service
  SCK CEN speurt toekomstige vermoeidheidsscheurtjes op aan de hand van monsters van het materiaal waaruit de kuip gemaakt is.
SCK CEN - Veilige uitbating (2019)

Microstructurele & niet-destructieve analyses

Het doel van corrosie- en mechanische analyses en tests is:

 • Het onderzoeken en ontwikkelen van nucleaire materialen
 • Kwalificatie- en vergunningsondersteunende studies over nucleair materiaal en vergunningen
 • De kwaliteitsborging van kerntechnisch materiaal
 • Het analyseren van de deskundigheid op het vlak van falend nucleair materiaal

Onze testlaboratoria kunnen helpen bij materiaalidentificatie, materiaalselectie, conformiteitscertificering, procesverificatie en prestatie-evaluaties, samen met het bepalen van de oorzaak van defecte onderdelen. Het SCK CEN biedt een volledige dienst aan in post-irradiation examination (PIE)-technieken voor de analyse van bestraalde en/of radiotoxische materialen.
 

Radiochemische analyses

SCK CEN beschikt over een uitgebreid gamma aan analyseapparatuur in radiochemische laboratoria en onze installaties zijn gericht op de analyse van zowel laag- als hoogradioactieve stalen. Onze laboratoria zijn uitgerust met afzuigkappen, handschoenkasten en hot cells. Onze jarenlange ervaring stelt ons in staat om de chemische en radiochemische samenstelling van zelfs de meest complexe materialen en stalen te bepalen.

Op zoek naar meer informatie of een oplossing op jouw maat?

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Voeg hier eventuele aanvraagformulieren toe of bezorg ons meer informatie met betrekking tot een vraag. Wil je meerdere bestanden delen? Dan adviseren we om alles te combineren in een zip-file en deze vervolgens op te laden.
Slechts één bestand.
16 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, jpeg, png, bmp, eps, tif, pict, psd, txt, rtf, html, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, xml, avi, mov, mp3, ogg, wav, bz2, dmg, gz, jar, rar, sit, svg, tar, zip.

Deel deze pagina