Overslaan en naar de inhoud gaan

Dosimetriekalibraties

We bieden nauwkeurige en consistente kalibraties van dosismeters en bestralingen van stalen aan, waarbij de herleidbaarheid van de metingen naar de internationale standaarden wordt verzekerd. Het SCK CEN onderhoudt en ontwikkelt standaarden voor de metrologie van ioniserende stralingen en draagt bij tot de verspreiding van de internationale standaardeenheden naar de eindgebruikers.

Calibrations-general-1

Laboratorium voor Nucleaire Kalibraties (LNK)

Het Laboratorium voor Nucleaire Kalibraties (LNK) van het SCK CEN beschikt over een kalibratiegebouw dat in 2021 werd gebouwd en uitgerust is met moderne bestralingsinstallaties, referentie-instrumenten en software voor data-acquisitie.

Het LNK voert dosimetrie kalibraties uit met γ-stralen, X-stralen en neutronen voor bijna elk type dosismeter dat gebruikt wordt in onderzoeksinstellingen, kerncentrales, de industrie en ziekenhuizen. Ook bestralingen van dosimeters of elk soort staal in het algemeen worden bij LNK ook uitgevoerd als vereenvoudigd geval van kalibraties.

Onze dosimetrie kalibratiedienst was een van de eerste diensten van het SCK CEN die de BELAC-accreditatie behaalde. Inmiddels hebben we meer dan 30 jaar ervaring opgebouwd.

Accreditatiecertificaat

Calibrations-general-2

Instituut gespecialiseerd in de metrologie van ioniserende straling in België

De herleidbaarheid van metingen naar internationale standaarden wordt verzekerd door middel van secundaire standaarden die rechtstreeks in primaire standaardlaboratoria zoals PTB (D), VSL (NL) of NPL (UK) gekalibreerd worden of rechtstreeks gebruikmakend van primaire standaarden van LNK zelf, zoals het geval is voor Kair-kalibraties in een Co-60 bundel. LNK heeft veel belangstelling voor het karakteriseren en adopteren van andere primaire standaarden om de meetonzekerheid te verkleinen.

SCK CEN/LNK is het Designated Institute (DI) voor metrologie van ioniserende straling in België. De activiteiten van LNK passen in de tak van metrologie van ioniserende straling, deelgebied dosimetrie (CCRI (I)) en neutronenmetingen (CCRI (III)) volgens het Bureau International des Poids et Mesures (BIPM). LNK is lid van BIPM en van het EURAMET regionaal metrologienetwerk en neemt actief deel aan Europese onderzoeksprojecten voor dosimetrie. LNK is ook lid van het IAEA SSDL netwerk (IAEA Network of Secondary Standards Dosimetry Laboratories (SSDL).

Toepassingen

De activiteiten van het LNK houden verband met bijvoorbeeld de volgende toepassingen:

  • Stralingsbescherming in alle nucleaire installaties, inclusief onderzoekscentra, kerncentrales en ziekenhuizen;
  • Referentiedosimetrie in de radiotherapieafdelingen van de ziekenhuizen voor alle bundelkwaliteiten (bv. Co-60, MeV fotonen, elektronen, protonen of C-12 bundels);
  • Bestraling van biologische stalen voor studies met betrekking tot kankerbehandeling (radiobiologie) of milieubescherming (radio-ecologie);
  • Testen en karakteriseren van nieuwe soorten dosismeters en stralingsdetectoren;
  • Dosimetriemetingen in de ruimte zoals bv. in het International Space Station (ISS);
  • Materiaaltesten;
  • Karakterisering van stralingsdetectoren die worden gebruikt voor safeguards en non-proliferatiemetingen.

Wat wij bieden

LNK voert dosimetriekalibraties en bestralingen uit met behulp van hoogautomatische, ultramoderne bestralingsinstallaties en flexibele meetopstellingen en levert aan klanten ISO 17025:2017 rapporten met lage meetonzekerheden en volledige herleidbaarheid naar internationale standaarden.

LNK heeft speciaal ontworpen bestralingsinstallaties voor dosimetriekalibraties en bestralingen met bundels van Co-60, Cs-137 γ-stralen, 10-300 kV X stralen, Cf-252 en Am-Be neutronen en Sr-90/Y-90 β-deeltjes. De kalibratieopstellingen zijn flexibel en vrijwel elke commerciële of prototypedosismeter op de markt kan worden gekalibreerd. Bestralingen van dosismeters voor type-testen en andere stalen (elektronische apparatuur, biologische stalen) worden ook routinematig uitgevoerd bij LNK. De bestralingen kunnen worden beschouwd als een specifiek geval van kalibratie, waarbij de uitlezing door de klant wordt gedaan, in een later stadium, in plaats van door de medewerkers van LNK. Hieronder vindt u een lijst met ISO 17025-kalibraties en meetmogelijkheden (CMC) die beschikbaar zijn bij LNK.

De rapportering gebeurt in de vorm van een kalibratie- of bestralingscertificaat conform aan de aanbevelingen van de ISO 17025:2017-norm. De klant kan het certificaat bekomen in het Nederlands, in het Frans of in het Engels.

Bij het LNK beschikbare kalibraties en meetcapaciteiten

  • Kalibraties en bestralingen met gammabronnen van Cs-137 en Co-60

    in termen van Kair en alle afgeleide operationele grootheden H*(10), Hp(10), Hp(0,07) en Hp(3).

    Meer informatie

  • Kalibratie van voor radiotherapie geschikte cilindrische en vlak-parallelle ionisatiekamers

    in termen van geabsorbeerde dosis in water NDw en in termen van luchtkerma Nk in Co-60 bundel (TRS-398, NCS-18)

    Meer informatie

  • Kalibraties en bestralingen met röntgenfotonen van 10 kV tot 300 kV

    in termen van Kair en alle afgeleide operationele grootheden H*(10), Hp(10), Hp(0,07) en Hp(3).

    Meer informatie

  • Kalibraties en bestralingen met neutronenbronnen van Cf-252 en 241Am-Be

    in termen van neutronenfluentie en afgeleide operationele grootheden H*(10) en Hp(10).

    Meer informatie

  • Efficiëntiekalibraties van oppervlaktebesemettingsmonitoren met β/α bronnen

    van Sr-90, Cl-36, Cs-137, Co-60, C-14 en Am-241

    Meer informatie

Op zoek naar meer informatie of een oplossing op jouw maat?

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Voeg hier eventuele aanvraagformulieren toe of bezorg ons meer informatie met betrekking tot een vraag. Wil je meerdere bestanden delen? Dan adviseren we om alles te combineren in een zip-file en deze vervolgens op te laden.
Slechts één bestand.
16 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, jpeg, png, bmp, eps, tif, pict, psd, txt, rtf, html, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, xml, avi, mov, mp3, ogg, wav, bz2, dmg, gz, jar, rar, sit, svg, tar, zip.

Deel deze pagina