Overslaan en naar de inhoud gaan

Bezoekerscentrum Tabloo

Ontdek ons nucleair onderzoek in een interactieve wetenschappelijke expo

2022_SCKCEN_Tabloo_Hotcell

Ontdek de kracht van het atoom

Wist je dat de nucleaire sector om veel meer draait dan kernenergie? Dat ioniserende straling cruciaal is in de strijd tegen kanker en ook bijdraagt aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld zonnepanelen en windturbines? Vanaf nu leer je alles over radioactiviteit en zijn toepassingen in Tabloo: een splinternieuw bezoekers- en ontmoetingscentrum  te Dessel! Jij komt toch ook langs?

2022_SCKCEN_Tabloo_kankeronderzoek

Wat is Tabloo?

Tabloo is opgericht door NIRAS/ONDRAF in het kader van het oppervlaktebergingsproject voor het Belgische laag- en middelactief kortlevend afval. Het is dan ook niet verrassend dat het gebouw grenst aan de site van de toekomstige bergingsinstallatie voor radioactief afval in Dessel.

Meer informatie vind je op de officiële website: tabloo.com.

2022_SCKCEN_Tabloo_BR2

Wat kan je er zien en doen?

Klaar voor écht wetenschappelijk plezier? Dan ben je welkom op de 2e verdieping van Tabloo. Daar vind je één grote permanente expositie- en belevingsruimte over ioniserende straling, afvalbeheer en nucleair onderzoek in België.  

Buiten een bezoekerscentrum is Tabloo ook een ontmoetingsplaats. De lokale bevolking of bezoekers uit verdere uithoeken kunnen elkaar er ontmoeten of leren kennen. Het restaurant, landschapspark, toeristische dienst, theaterzalen met podia en de vergaderruimten komen dus zeker goed van pas.

Wat vind je over SCK CEN in Tabloo?

SCK CEN is een wereldleider in nucleair onderzoek, dienstverlening en opleiding. In de expo maak je kennis met de breedheid van onze activiteiten, de vele innovatieve experimenten én unieke nucleaire onderzoeksinstallaties. Of dat boeiend is voor jou? Zeker wel! Want je ontdekt hoe we er bouwen aan een betere toekomst – echt iets voor jou dus.

SCK CEN is veelzijdig: van kankerbestrijding tot ruimtevaartonderzoek of de bouw van nieuwe reactoren en materiaaltesten... Onze expertise groot, onze sociale rol nog groter – dat bewijzen we je in Tabloo.

Bekijk onze veelzijdigheid in de film en exploreer de nucleaire onderzoekskast om ons beter te leren kennen. Ontdek hoe we een cruciale rol spelen voor het stellen van diagnoses en hoe we bijdragen aan behandelingen dankzij nucleair onderzoek. Start zelf een onderzoeksreactor op en manipuleer radioactief materiaal in een mock-up van een hotcell... En alsof dat nog niet genoeg is, geven we je een glimp op de toekomst.

Nieuwsgierig? 

Meer informatie over algemene bezoeken en een update over de opening vind je op tabloo.com.

Naar tabloo.com

Deel deze pagina