Overslaan en naar de inhoud gaan

STEM activiteiten

Op deze pagina vind je meer informatie van wetenschapswedstrijden en -events ondersteund door SCK CEN.

Enrich U.PNG

Wetenschapswedstrijden

Nuclear Game Challenge

Het doel van deze wedstrijd was, na het kick-off evenement en met ondersteuning van een SCK CEN of JRC mentor, een educatief spel te bedenken en ontwikkelen rond nucleaire wetenschap en toepassingen dat nadien gebruikt kan worden in de klas of daarbuiten. 

Deze wedstrijd werd georganiseerd in samenwerking met het Joint Research Centre (JRC - onderzoekscentra van de Europese Commissie).

Lees meer

Nuclear Role-Play contest

Met deze Nuclear Role-Play Contest wil SCK CEN je een brede kijk geven op nucleaire wetenschap en haar toepassingen en tegelijk je teamskills, creativiteit en kritisch denken op de proef stellen. 
De uitdaging van deze wedstrijd was een rollenspel over nucleaire wetenschap en technologie te bedenken in teamverband, inclusief een bijhorend rekwisiet en ondersteunend educatief pakket.

Lees meer

Vlaamse Fysica Olympiade

Met de SCK CEN Academy ondersteunen we jaarlijks de finalisten van de Vlaamse Fysica Olympiade en trakteren we ze op een wetenschappelijk bezoek aan onze technische installaties in Mol.

ENEN2+summercamp2023.png

ENEN2+ Nuclear Competition and Science Camp

ENEN2plus, een Europees project waarin SCK CEN een van de 51 partners uit 20 verschillende landen is, is op zoek naar teams van één leraar en twee leerlingen die een korte video maken over een nucleaire toepassing.
Het project zet niet alleen in op het uitbreiden van de competenties van studenten en professionals die reeds in de sector zitten maar zeker ook op het bereiken en aantrekken van nieuw en jong talent.
Binnen de internationale context van dit project wordt er o.a. gewerkt aan een Summer School in verschillende talen voor leerlingen rond nucleaire topics, een STEM award voor leerkrachten en dus ook deze video wedstrijd.

Deelnemen aan de video wedstrijd doe je natuurlijk niet zomaar want…

…De 15 finalistenteams van deze wedstrijd mogen kosteloos deelnemen aan het vijfdaagse ‘Nuclear Science Camp’ in Budapest van 3 tot 7 juli, en maken kans op prijzen ter waarde van €7500 in totaal.

 

Ken je dus twee knappe koppen met een gevoel voor regie, montage en wetenschap? 

Schrijf je team dan snel in !

dgvdwtnschp2.jpg

Dag van de Wetenschap

Ontdek de deelname van SCK CEN aan de Dag van de Wetenschap 2020, waar je alles komt te weten over ons onderzoek op vlak van milieuveiligheidgezondheid en energie.

Nerdland2023.png

Nerdland Festival

Nerdland Festival, de opvolger van Sound of Science, is het grootste openlucht wetenschapsfestival van België. Bezoek de website en ontdek welke bijdrage SCK CEN levert voor dit spektakel dat plaats vindt van 26 tot 28 mei 2023.

Printempsdessciences2023.jpg

Printemps des Sciences

Printemps des Sciences ('lente van de wetenschappen') is een wetenschapsevent van de federatie Brussel-Wallonië dat plaats vindt van 21 tot 27 maart 2022. Ondek het programma voor dit jaar op de website, met de steun van SCK CEN.

stemfluencers_header.jpg

STEMfluencers

SCK CEN wetenschappers inspireren leerlingen van de eerste graad in het secundair onderwijs voor een vorming en carrière in STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) als onderdeel van het Vlajo en essencia's STEMfluencers project.

Tijdens een gastlezing van twee uur vertellen onze collega's alles over hun wetenschappelijke studies en carrière, waarbij ze een kijk geven op het dagdagelijks werk bij SCK CEN. Hierbij wordt een tastbaar, authentiek en inspirerend verhaal gebracht bij deze jonge individuen die aan het begin staan van hun verdere studies en carrièrekeuzes.

Aanvullend kunnen collega's van SCK CEN ook hun STEM studies en carrière aan leerlingen van de derde graad secundair onderwijs presenteren voor ‘STEM Ondernemers voor de klas’.

Deel deze pagina