Overslaan en naar de inhoud gaan

Natuurwandeling

Je bent welkom op het SCK CEN-domein!

Met meer dan 370 ha kan je de terreinen van SCK CEN gerust groot noemen! Naast de bedrijfssite is er ook het bos, de graslanden in de vallei en het golfterrein. Elke grond heeft een eigen unieke ligging, voorgeschiedenis en groene bijzonderheden. Die kan jij zelf ontdekken, want het overgrote deel is publiek toegankelijk.

Trek dus die wandelschoenen aan voor onze schitterende wandeltocht in de natuur.

2021 Natuur wandeling SCK CEN Mol

Natuur gaat ook over mensen

Waarom SCK CEN de natuur zo belangrijk vindt? Omdat biodiversiteit en het behoud van het landschap de gezondheid van onze regio ten goede komt. Een groene omgeving die verantwoord verzorgd wordt, draagt bij aan het welzijn van onze personeelsleden én onze buren. Natuur gaat ook over mensen. Ervaar het zelf tijdens onze natuurwandelingen.

(Her)ontdek onze rijke natuur! Geniet van het bos, de graslanden, de heide en de zandgronden. Welkom op het groene SCK CEN-domein!

Wat mag ik verwachten?

 • 2020 Biodiversiteitsproject SCK CEN heivlinder

  Kleurrijke insecten

  De heivlinder, sinaasappelspin, grijze zandbij, mierenleeuw en megarhyssa – die met zijn lange angel wespenlarven in de schors van berkenbomen zoekt –, gedijen goed in onze natuur.

 • 2021 Biodiversiteit gekraagde roodstaart

  Kempense vogels

  De gekraagde roodstaart broedt er en kwetterende sijsjes zoeken er eten op de elzenproppen.

 • 2021 Biodiversiteit SCK CEN dalkruid

  Zeldzame planten

  In het voorjaar staat er dalkruid in bloei, een plant die uitsluitend in erg oude bossen voorkomt - m.a.w. bossen die al sinds 1780 onafgebroken bestaan. Naarmate het warmer wordt, verschijnen her en der andere zeldzame lentebloemen: de gevlekte orchis, grote ratelaar en klokjesgentiaan.

 • 2020 Biodiversiteitsproject SCK CEN

  Schotse hooglanders

  Om de vegetatie in toom te houden, zetten we Schotse Highlanders in. Die gehoornde runderen zorgen voor een natuurlijke begrazing van het grasland, zodat lentebloemen de kans krijgen om zichzelf te tonen.

Praktische informatie

Winter 2022: SCK CEN-bossen worden uitgedund

De rooiwerken worden begin 2023 aangevat. In die periode zullen delen van het bos niet toegankelijk zijn. Niet getreurd, je kan nog steeds van onze natuurwandeling genieten! Wil je weten waarom we het bos zullen uitdunnen en wat we hiermee willen bereiken? Klik dan hier!

 • 2021 Natuur wandeling SCK CEN Mol 5.2km

  5,2 km

  Vertrek en aankomst

  Vertrekplaats: Boeretang 11, 2400 Mol, België

  Gratis parking: ja

  Bewegwijzering

  Start aan wandelknooppunt 56.

  Vervolgens volg je de knooppunten 55, 63, 69, 67, 68, 70, 72, 71, 56.

  Download de kaart

 • 2021 Natuur wandeling SCK CEN Mol 10.3 km

  10,3 km

  Vertrek en aankomst

  Vertrekplaats: Boeretang 11, 2400 Mol, België

  Gratis parking: ja

  Bewegwijzering

  Start aan wandelknooppunt 56.

  Vervolgens volg je de knooppunten 55, 63, 69, 65, 64, 62, 22, 78, 66, 59, 54, 84, 85, 82, 81, 80, 79, 78, 67, 68, 70, 72, 71, 56.

  Download de kaart

2021 Natuur wandeling SCK CEN Mol

Van bos en graslanden tot zandgronden en de heide

Grootse dingen doen met het atoom als kleinste deeltje? Dat is onze uitdaging. En elke dag doen we dat middenin een prachtig decor: de Molse natuur die uitstrekt over alle SCK CEN-terreinen. Al wensen wij veel meer van die natuur te maken.

Hoe? Door niet te kiezen voor strak aangelegde perken, maar voor 'wilde' graslanden, heide en bossen die onze regio typeren. Door maximaal te investeren in natuur rond, op en in onze nieuwe gebouwen. Door samen met omliggende buurtbedrijven aan dezelfde natuurdoelen te werken. En door fauna en flora, zoals de zeldzame heivlinder, zich meer dan ooit thuis te doen voelen dankzij een goed onderhoud, de juiste groene investeringen en een duurzame toekomstvisie.

Sfeerbeelden uit de natuurwandeling

Deel deze pagina