Overslaan en naar de inhoud gaan

Infrastructuur

De plattegrond van de toekomst

 

Onze bouwplannen

Grenzen verleggen – dat kan alleen maar door grensverleggend onderzoek. Dat we in dat opzet slagen, bewijst de aandacht die naar onze infrastructuur gaat. Wetenschappers van over de hele wereld bezoeken onze site in Mol om expertise en inspiratie op te doen.

De kansen en internationale samenwerkingen die we hierdoor verkrijgen, geven ons de mogelijkheid om nog meer kennis op te bouwen, te blijven pionieren en verder te kijken dan vandaag.

▶️ Bekijk de geplande uitbreidingen van onze site in Mol in de video.

  • SCK CEN - Infrastructuur BR1 (2019)

    BR1: een vaste waarde

    De eerste onderzoeksreactor van België – dat is Belgian Reactor 1 (BR1). In die luchtgekoelde grafietreactor onderzochten we in 1956 oorspronkelijk reactor- en neutronenfysica en produceerden we radio-isotopen. Nu wordt de reactor ingezet op verzoek van andere onderzoekscentra, universiteiten en de industrie om componenten te bestralen, meetinstrumenten te ijken en nucleaire experts op te leiden.

    Lees meer over BR1

  • SCK CEN - Infrastructuur BR2 (2019)

    BR2: een (reactor)vat vol medische oplossingen

    De Belgian Reactor 2 is onmisbaar in de levering van medische radio-isotopen. BR2 produceert 25% tot 65% van de wereldwijde vraag naar radio-isotoop molybdeen-99, gebruikt voor de diagnose van kanker. Om materiaalveroudering te analyseren, onderwerpen we splijtstoffen en materialen aan intense straling. Dat doen we met BR2 – een van de krachtigste onderzoeksreactoren ter wereld.

    Lees meer over BR2

  • SCK CEN - Infrastructuur BR3 (2019)

    BR3: leerschool voor ontmantelingsprojecten

    BR3 is een echte pionier. Niet alleen was het de eerste drukwaterreactor in Europa – het was ook de eerste ontmantelde drukwaterreactor in Europa. Waar het eerst model stond voor de opbouw van kernreactoren Doel en Tihange, wordt die reactor weer actueel met de afbraak en ontmanteling van soortgelijke nucleaire installaties in het vooruitzicht.

    Lees meer over BR3

  • HADES 40 (2)

    HADES: het labo in de onderwereld

    De berging van radioactief afval in een diepe kleilaag onderzoeken? Daarvoor duiken we 225 meter onder de grond, in het ondergrondse labo HADES. Het ondergrondse laboratorium HADES valt onder het beheer van ESV EURIDICE, een economisch samenwerkingsverband tussen SCK CEN en NIRAS, De Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen.

    Lees meer over HADES

  • SCK CEN - Infrastructuur LHMA (2019)

    LHMA: laboratorium voor hoge en middelhoge activiteit

    LHMA bestaat uit een aantal faciliteiten voor de behandeling van hoogradioactieve en/of toxische materialen. Hier vind je robotarmen, handschoenkasten en hotcells: apparatuur om materialen te testen en monsters voor te bereiden, te conditioneren en op te slaan.

    Lees meer over LHMA

  • SCK CEN - Infrastructuur VENUS (2019)

    VENUS: nulvermogen reactor

    De onderzoeksreactor VENUS (Vulcan Experimental Nuclear Study) doet sinds 1964 dienst als flexibele, experimentele installatie voor reactorsystemen en het testen van reactorberekeningen. In 2007 besloot SCK CEN de VENUS-reactor om te bouwen tot een mini-versie van versneller-aangestuurde systemen: een belangrijke schakel in de ontwikkeling van MYRRHA en toekomstige reactorsystemen zoals loodgekoelde Small Modular Reactors (SMR).

    Lees meer over VENUS

  • 2023_SCKCEN_MaT-flexbox

    Material Treatment (MaT): een kenniscentrum voor ontmanteling

    Vanaf 2024

    Het MaT-gebouw is een hoogtechnologische innovatiehub én ontmantelingsatelier: de ideale plaats voor SCK CEN om uit te groeien tot de beste ontmantelingspartner in binnen- en buitenland. We bouwen er via eigen R&D-projecten verder aan de al opgedane expertise tijdens de ontmanteling van BR3, maar zetten ook de deuren open voor partners.

    Lees meer over MaT

  • 2023_SCKCEN_CRF_Nuclear-medicine

    Centralized Radiochemical Facility (CRF): farmaca van hoge kwaliteit

    Vanaf 2026

    Het CRF-gebouw speelt een prominente rol in de productie van therapeutische radio-isotopen en radiofarmaceutica. Een sleutelspeler in de medische wereld, dus. Tegen 2026 zal de CRF-faciliteit jaarlijks onder meer Lutetium-177 van hoge kwaliteit leveren voor de behandeling van meer dan 15.000 kankerpatiënten in Europa. In 2030 zou dit cijfer stijgen tot wel 60.000 patiënten.

    Lees meer over CRF

  • recumo-flexbox_0

    RECUMO: radioactieve recyclage

    Vanaf 2026

    In de RECUMO-installatie zet SCK CEN radioactieve restanten van bestraalde targets voor molybdeen-19-productie om in laagverrijkt uranium. Daardoor dragen we bij tot de bevoorradingszekerheid van medische radio-isotopen.

    Lees meer over RECUMO

  • 2022_SCKCEN-MYRRHA-MINERVA

    MYRRHA: De eerste multifunctionele onderzoeksreactor aangedreven door een deeltjesversneller

    Vanaf 2035 - 2040

    MYRRHA wordt een unieke installatie. Een wereldprimeur met een bijzondere technologie: een deeltjesversneller die een reactor aandrijft met lood-bismut als koelmiddel. MYRRHA is dus een Accelerator Driven System (ADS), een onderzoeksreactor aangedreven door een deeltjesversneller: MINERVA.

     

    Lees meer over MYRRHA/MINERVA

  • 2023_SCKCEN_SMR.jpg

    Demonstratiemodel loodgekoelde, snelle reactor

    Vanaf 2035

    Met de bouw van een Belgisch demonstratiemodel van een eerste loodgekoelde Small Modular Reactor (SMR-LFR) wil SCK CEN bijdragen aan de duurzame, klimaatneutrale energievoorziening van de toekomst.

    Lees meer over SMR-LFR

2023_IAEA-logo

Erkenning als rolmodel door IAEA

SCK CEN is erkend door het internationaal Atoomagentschap IAEA als een ‘International Centre Based on Research Reactor’ (ICERR), omwille van de unieke kennis en infrastructuur. Met dit ICERR-label wil het IAEA lidstaten toegang geven tot onderzoeksinfrastructuren en hen zo helpen nucleaire wetenschap en technologische programma's te ontwikkelen. 

 

Heb jij een project? Onze experts begeleiden je tijdens het onderzoeksprogramma en helpen eindgebruikers om de uitbating van hun bestaande onderzoeksreactoren te optimaliseren.

Contacteer onze business-experts

Deel deze pagina