Overslaan en naar de inhoud gaan

Lespakketten SRP

Kernsplijting, halveringstijd & stralingsbescherming

In samenwerking met de Britse Society for Radiological Protection werden verschillende lessenpakketten vertaald naar het Nederlands en Frans. Deze interactieve lesactiviteiten zijn gericht STEM richtingen van de derde graad van het secundair onderwijs en handelen over kernsplijting, halveringstijd en de basisprincipes van stralingsbescherming. 

Probeer ze met je klas en aarzel niet om jouw bevindingen door te sturen naar ons!

SRP_pijltjes_500x360.png
 • SRP_kernsplijting.png

  Demonstratie van kernsplijting

  Via een eenvoudig gebruik van dominosteentjes wordt de splijtingsreactie in een kernreactor gedemonstreerd, inclusief het gebruik van controlestaven en verrijking van brandstof. Ongeveer 1 uur kan worden uitgetrokken voor deze activiteit.

   

  Download

 • SRP_halveringstijd.png

  Demonstratie halveringstijd

  Met behulp van een bekertje snoepjes wordt het radioactief verval geïllustreerd, en kunnen de leerlingen een exponentiële curve uitzetten. Voorbeelden en toepassingen van verschillende radioactieve isotopen kunnen hierbij worden besproken. Een half uur kan volstaan voor deze activiteit.

  Download

 • SRP_ballen.png

  Basisprincipes van stralingsbescherming

  Via twee verschillende proeven ervaart men de basisprincipes van bescherming tegen externe straling (tijd, afstand, afscherming) en interactiemechanismen van deeltjes met atomen. Tot 45 minuten kunnen deze activiteiten samen in beslag nemen.

  Download proef 1 (ballen)

  Download proef 2 (pijltjes)

Deel deze pagina