Overslaan en naar de inhoud gaan

Lesmateriaal

Op deze pagina vind je lesplannen en klasexperimenten. Neem ook gerust een kijkje op onze multimedia pagina.

SRP_pijltjes.png

Lesplannen

Lespakketten SRP

In samenwerking met de Britse Society for Radiological Protection werden verschillende lessenpakketten vertaald naar het Nederlands en Frans. Deze interactieve lesactiviteiten zijn gericht STEM richtingen van de derde graad van het secundair onderwijs en handelen over kernsplijting, halveringstijd en de basisprincipes van stralingsbescherming. 

Probeer ze met je klas!

Lespakket Nu voor Morgen

In het lessenpakket van NIRAS vind je informatiemateriaal, enkele didactische werkvormen voor de klasgroep, en individuele of kleine groepsopdrachten op maat van 16- tot 18-jaringen rond het debat over de toekomst van radioactief afval. Meer informatie.

Lespakket NIRAS 'Veilig in 1-2-3'

Om kinderen de reflexmaatregelen bij een nucleaire noodsituatie aan te leren, werd door NIRAS het lespakket ‘Veilig in 1-2-3’ ontwikkeld. Aan de hand van een digitale scheurkalender met filmpjes, raadsels en doe-opdrachten leren kinderen van de derde graad basisonderwijs wat te doen bij een nucleair incident. info [at] niras [dot] be (Contacteer NIRAS) voor dit lessenpakket.

EC_RP67.png

Lessenreeks voor primair en secundair onderwijs

De Europese Commissie ontwikkelde een lessenreeks rond ioniserende straling en stralingsbescherming voor verschillende leeftijdscategorieën, gaande van 6 tot 16 jaar. Deze werden online gepubliceerd als downloadbare PDF bundel.

Food_from_spirulina_-_experiment_kit.jpg

Klas experimenten

MELiSSA klasexperiment met spirulina

In samenwerking met ESERO, de educatieve tak van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA, werd een experimentele kit uitgewerkt voor secundair onderwijs met de spirulina bacterie. Hetzelfde experiment werd in het Internationaal Ruimtestation ISS uitgevoerd. academy [at] sckcen [dot] be (Contacteer ons) voor meer informatie indien je het zelf wilt proberen. 

logo-shamisen-sings.jpg

Meet straling met je smartphone

In het kader van onderzoek nucleaire noodplanning werden diverse testen uitgevoerd om straling te meten met je smartphone. Ook jij kan dit proberen aan de hand van de aanbevelingen uit het Shamisen Sings project. Lees meer over dit project.

UHannover.jpg

Interactieve online experimenten

De universiteit van Hannover ontwikkelde interactieve online experimenten om straling te meten, zonder dat je zelf in aanraking komt met ioniserende straling. Sommige van deze informatie is enkel in het Duits beschikbaar. Ontdek ze zelf via volgende links:

Virtueel experiment om de halfwaardetijd van Ba-137 te meten

Virtueel laboratorium in radiochemie

Interactieve experimenten rond ioniserende straling

Interactieve experimenten rond afscherming en meten van straling

logo-Augmented-CINCH_604x334.png

In kader van het Augmented CINCH project werden vele educatieve bronnen samengebracht op één HUB, inclusief een virtueel labo waar experimenten rond radioactiviteit en radiochemie kunnen worden gesimuleerd (enkel compatibel met Mozilla Firefox).

Deel deze pagina