Overslaan en naar de inhoud gaan

Thomas Cocolios ontvangt leerstoel “Roger Van Geen”

08 juli '21

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en het Fonds de la Recherche Scientifique-FNRS (F.R.S.-FNRS) kennen de leerstoel “Roger Van Geen” toe aan Thomas Cocolios, professor bij KU Leuven. Deze tweejaarlijkse prijs is een initiatief van SCK CEN en beloont dit jaar de carrière van Cocolios op het vlak van kernfysica en nucleaire geneeskunde.

20211019_Roger Van Geen 2021
2021_ThomasCocolios-Roger-Van-Geen

De vicieuze cirkel breken

Sinds jaar en dag onderzoeken kernfysici eigenschappen van de meest exotische radio-isotopen. Sommige van die radio-isotopen zouden een onderscheidende rol in de strijd tegen kanker kunnen spelen. Hoewel kernfysici het potentieel ervan al vroeg signaleerden, werden de radio-isotopen in het verleden vaak niet verder onderzocht. “Om het potentieel te onderzoeken, is er een betrouwbare bevoorrading nodig. Die kan alleen de industrie leveren. De industrie zal echter enkel in die radio-isotopen investeren, waar later een welvarende afzetmarkt voor is. Zekerheid daarover kan dan weer enkel onderzoek bieden. Er ontstaat dus een vicieuze cirkel”, licht Thomas Cocolios toe. De professor bij KU Leuven – van oorsprong een fundamenteel kernfysicus – wijdt zijn carrière aan het doorbreken van die vicieuze cirkel. “Met CERN MEDICIS, en later ISOL@MYRRHA, maken we onderzoek en ontwikkeling van een nieuwe generatie medische radio-isotopen mogelijk.”

Zijn inspanningen worden nu bekroond met de leerstoel “Roger Van Geen”. Met die leerstoel beloont SCK CEN uitmuntende wetenschappers in het brede nucleaire domein. De award wordt toegekend door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en het Fonds de la Recherche Scientifique-FNRS (F.R.S.-FNRS). “Het is een bekroning voor wetenschappelijke uitmuntendheid in fundamenteel of toegepast nucleair onderzoek en een bijzondere inzet in kennisverspreiding door opleidingen en communicatie”, aldus Eric van Walle, directeur-generaal van SCK CEN. Dat stemt Thomas Cocolios trots. “Het is de hoogste erkenning voor nucleaire wetenschappers in België. Ik ben diep vereerd om de titel op mijn naam te mogen schrijven.” Aan de bekroning is een geldprijs van €12 500 gekoppeld. En ceremonie ter overhandiging van de prijs zal gehouden worden op 19 oktober 2021. Cocolios geeft dan ook zijn openingslezing “Radioactive ion beams – From fundamental research to society”.

Voorbeeld voor jong en oud

De leerstoel geeft meer zichtbaarheid aan het belang van nucleair onderzoek – in de sector én daarbuiten. “Thomas Cocolios is een inspirerend voorbeeld voor zijn collega-wetenschappers enerzijds en voor jongeren anderzijds. Bijna 150 publicaties, begeleiding van ongeveer 25 PhD en Master studenten en verschillende academische lesopdrachten en acties in het kader van wetenschapscommunicatie: het is een indrukwekkende lijst die je niet snel ziet bij zijn leeftijdsgenoten. Thomas Cocolios laat zien dat STEM-onderwerpen niet alleen boeiend, maar ook uiterst belangrijk zijn in een continue zoektocht naar verbetering van ons algemeen welzijn.”, vervolgt Michèle Coeck, directeur van de SCK CEN Academy.

Lezingenreeks in het najaar 2021

Om Thomas Cocolios’ inspirerende stem luider te laten weerklinken, organiseert SCK CEN Academy in het najaar een lezingenreeks aan studenten, academici en onderzoekers van SCK CEN en andere instellingen. “Het belooft een interessant programma te worden”, verklapt Michèle Coeck (SCK CEN Academy). Op het programma staan volgende lezingen:

  • 19 oktober 2021 - Openingslezing: Radioactive ion beams – From fundamental research to society
  • 25 oktober 2021 (namiddag) - Lezing 1: Basics of radioactive ion beam production
  • 8 november 2021 (namiddag) - Lezing 2: State of the art in the isotope separation online technique
  • 15 november 2021 (namiddag) - Lezing 3: Fundamental research with radioactive ion beams
  • 22 november 2021 (namiddag) - Lezing 4: Expanding the reach of nuclear medicine with ISOL radioisotopes
  • 29 november 2021 (namiddag) - Lezing 5: From research to patient care – Challenges and prospect

Volg deze pagina om op de hoogte te blijven.

Klik hier

Prof. Roger Van Geen (1935-1995)

Prof. Roger Van Geen behaalde het diploma van licentiaat in de Natuurkunde en van doctor in de Wetenschappen aan de ULB. Later werd hij hoogleraar en decaan aan de faculteit Wetenschappen en Toegepaste wetenschappen aan de VUB, waar hij in 1974 rector werd benoemd. Onder zijn rectoraat werd het academische ziekenhuis van de VUB in gebruik genomen en besliste hij ook tot de bouw van een oncologisch centrum en een kinderziekenhuis.

In 1975 werd Prof. Van Geen lid van de raad van bestuur van SCK CEN, in 1989 afgevaardigde bestuurder en vanaf 1991 voorzitter. Hij heeft een beslissende stempel gedrukt op de wetenschappelijke ambities van SCK CEN en leverde een belangrijke bijdrage aan de opbouw van een groot netwerk van internationale relaties. Hij was ook een bruggenbouwer naar de politiek en de humane wetenschappen.

Deel dit artikel