Overslaan en naar de inhoud gaan

SCK CEN en EDF bundelen expertise in nucleair onderzoek voor veilige, betaalbare en koolstofvrije elektriciteit

28 februari '20

EDF, wereldleider in koolstofarme energie, en SCK CEN ondertekenen een Memorandum of Understanding op het vlak van nucleair onderzoek om hun samenwerking te bekrachtigen.

SCK CEN - Ondertekening MoU met EDF (2020)

De Memorandum of Understanding werd ondertekend door Bernard Salha, technisch directeur en R&D-directeur van EDF (Electricité de France), en door Derrick Gosselin en Eric van Walle, respectievelijk voorzitter van de Raad van Bestuur en directeur-generaal van SCK CEN. Beide partners zullen in verscheidene domeinen samenwerken: het simuleren van het gedrag van brandstof, het beheer van radioactief afval, het ontwikkelen van toekomstige reactorconcepten en baanbrekende methoden om reactorcomponenten te vervaardigen.

Het Belgische onderzoekscentrum telt meer dan 850 medewerkers en beschikt over een uitgebreide kennis over materiaalveroudering, het gedrag van nucleaire brandstof en radioactief afval. Die onderzoeken worden uitgevoerd in de onderzoeksinfrastructuren van het centrum.

Bernard Salha, technisch directeur en R&D-directeur bij EDF, is verheugd over deze samenwerking: “SCK CEN is een toonaangevend onderzoekscentrum op het vlak van nucleair onderzoek in Europa. EDF en SCK CEN slaan de handen in elkaar om de ontwikkeling van innoverende oplossingen te versnellen. Enerzijds stelt SCK CEN zijn competenties en testfaciliteiten ter beschikking. Anderzijds kan het Belgische onderzoekscentrum rekenen op de kennis en technische expertise van de R&D-afdeling van EDF, een van de belangrijkste spelers binnen de elektriciteitssector.”

Eric van Walle, directeur-generaal van SCK CEN vult aan: “Materiaalonderzoek is onontbeerlijk om de veiligheid van kerncentrales te garanderen en de werking ervan te verbeteren. SCK CEN voert dergelijke onderzoeken uit voor elektriciteitsproducenten in België, maar ook voor vele andere grote spelers in Europa en de rest van de wereld."

Deel dit artikel