Overslaan en naar de inhoud gaan

OVO en SCK CEN pakken samen voedingstekort in Congo aan

12 december '19

De Democratische Republiek Congo kent tal van voedselproblemen: van schaarste tot onveiligheid. Het land importeert dan ook tonnen voedsel uit het buitenland. Daar wil Dennis BwaBwa iets aan veranderen. OVO en SCK CEN ondersteunen hem daarbij.

Een mogelijk antwoord op de voedselproblemen in D.R. Congo schuilt in spirulina. Dat voedingssupplement – gemaakt van algen – zit barstensvol vitaminen en essentiële eiwitten. Consumenten hoeven hun eetgewoontes niet om te gooien: spirulina volstaat om het tekort aan stoffen op te lossen. Dennis BwaBwa doet uitgebreid onderzoek naar grootschalige productie van de eetbare microalgen aan de université pédagogique nationale in D.R. Congo – kortweg UPN.

 

 

INSPIRATION Spirulina (2019)
INSPIRATION Denis Bwabwa & Felice Mastroleo (2019)

Kennisoverdracht met impact

“Mijn onderzoek is er eerder toevallig gekomen”, vertelt Dennis Bwabwa, een energieke veertiger die veeteeltwetenschap en dierengezondheid studeerde. “Ik wou oorspronkelijk maden kweken om zo de schaarste aan visvoeder op te lossen. Een vriend van mij legde de link naar de algen. Hij gaf mij het adres van Felice Mastroleo, een microbioloog bij het SCK CEN.” Het nucleaire onderzoekscentrum werkt samen met OVO om voedzame spirulina ook in productie te brengen in ontwikkelingslanden.

Een volledige update van het project vind je op de website van OVO, onze partner Ondernemers Voor Ondernemers.

INSPIRATION Spirulina (2019)

Motivatie van onze vrijwillige medewerkers

Dit engagement in Ondernemers voor Ondernemers hebben we in de eerste plaats te danken aan de motivatie van onze vrijwillige medewerkers die vol enthousiasme hun expertise en ideeën delen. Het zijn zij die ons project genaamd INSPIRATION (INtroduction of SPIRulina in Equatorial Africa To Improve lOcal Nutrition) hebben bedacht en uitgewerkt, op basis van ons onderzoek in het kader van de ruimtevaart.
Meer informatie

Deel dit artikel