Overslaan en naar de inhoud gaan

BR2-onderzoeksreactor start 20 december op

19 december '22

Vandaag gaven de Belgische nucleaire veiligheidsautoriteiten FANC en BEL V het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN groen licht om de voorziene cyclus van de BR2-onderzoeksreactor op te starten. Dat is geruststellend nieuws voor de medische sector. De reactor verzorgt immers gemiddeld 50% à 55%, in werking tot max. 90% van de wereldwijde vraag naar medische radio-isotopen.

SCK CEN - Infrastructuur BR2 (2019)

 Bij elke werkingscyclus levert de onderzoeksreactor de noodzakelijke grondstoffen voor diagnoses bij minstens één miljoen patiënten en voor een kankerbehandeling bij minstens 3000 patiënten. In oktober kon de onderzoeksreactor onverwacht niet opstarten door een mechanisch defect aan de terugslagklep, met een onvermijdelijke impact op de bevoorrading van medische radio-isotopen.

In de voorbije periode heeft het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN uitgebreide veiligheidsanalyses uitgevoerd om een veilige opstart te garanderen. Die analyses werden gedetailleerd bestudeerd door de Belgische nucleaire veiligheidsautoriteiten FANC en BEL V. Die analyses en begeleidende maatregelen die eruit volgden, leidden vandaag tot groen licht.

SCK CEN treft nu alle voorbereidingen om de geplande cyclus te laten doorgaan. Die cyclus start op 20 december 2022 en loopt tot 22 januari 2023. 

Deel dit artikel