Overslaan en naar de inhoud gaan

Vertraging opstart BR2 door mechanisch defect

03 november '22

Op 28 oktober werd duidelijk dat Belgian Reactor 2 (BR2) niet kon opstarten zoals gepland wegens een mechanisch defect aan een terugslagklep. Duidelijk is dat dit helaas een impact heeft op de wereldwijde voorraad Mo-99 en I-131. SAFARI-1, een soortgelijke BR2-reactor van Necsa in Zuid-Afrika, springt intussen bij om de voorraad zo goed mogelijk te waarborgen.

Update 8/11: De inspecties zijn afgerond. Ondertussen zijn er besprekingen met de veiligheidsautoriteiten i.v.m een mogelijke opstart op 17 november.

SCK CEN - Infrastructuur BR2 (2019)

Mechanische storing

Voor het opstarten van een experiment of cyclus, ondergaat de BR2 altijd een routinecontrole. Zo’n controle moet ons verzekeren van een veilige uitbating. Deze keer stootten we op een mechanisch defect bij een terugslagklep en werd preventief besloten om de cyclus voorlopig niet op te starten. Het gaat om een bewarende maatregel. Onze ploegen nemen de nodige acties om een heropstart mogelijk te maken.

Wereldwijde back-up voorzien

NESCA heeft bevestigd dat het de cyclus van de SAFARI-reactor met een week zal verlengen. Indien nodig, zullen ook andere reactoren wereldwijd inspringen.

Over BR2

Belgian Reactor 2 (BR2) is een materiaaltestreactor. Sinds de opstart in 1962 is hij een van de krachtigste onderzoeksreactoren ter wereld. Door splijtstoffen en materialen te testen, draagt BR2 bij tot het garanderen van de veiligheid van huidige en toekomstige nucleaire installaties. De onderzoeksreactor is ook een vitale speler in de wereldwijde levering van radio-isotopen, in het bijzonder voor de medische wereld. In de nucleaire geneeskunde worden radio-isotopen gebruikt voor de diagnose en de behandeling van bepaalde ziekten, waaronder kanker.

De twee voornaamste radio-isotopen in onze portfolio zijn: molybdeen-99, de bron van de belangrijkste diagnostische radio-isotoop technetium-99m, en lutetium-177, een actief gebruikte radio-isotoop in de behandeling van uitgezaaide prostaatkanker en veelbelovend voor allerhande andere kankers naar de toekomst toe. Voor die eerste dekt de productie van de BR2-onderzoeksreactor tot 85% van de wereldwijde vraag en met een werkingsregime van 200 dagen per jaar op jaarbasis gemiddeld ongeveer 40%.

Andere toepassingen van BR2 vinden we terug in de aanmaak van radio-isotopen voor de industrie en in de productie van hoogwaardige halfgeleiders (gedopeerd silicium). Die halfgeleiders vormen het basismateriaal voor de componenten van hoogvermogen-elektronica, zoals we die bijvoorbeeld vinden in systemen voor zonne- en windenergie, hybride auto’s en hogesnelheidstreinen.

Vragen over BR2 en deze situatie?

Mail onze communicatiedienst

Deel dit artikel