Overslaan en naar de inhoud gaan

Algerijns-Belgische samenwerking: ICERR-partnerschap tussen SCK CEN en COMENA

10 maart '20

Hoog bezoek in Mol. Een delegatie van hoge kaders onder de leiding van de heer Abdelhamid MELLAH, Hoog-Commissaris van de Algerijnse Commissie voor Atoomenergie (COMENA) – al jaar en dag partner van SCK CEN – bracht van 3 tot 6 maart een werkbezoek aan ons onderzoekscentrum. Hét gespreksonderwerp? De toekomst van de jarenlange samenwerking en in dat kader ook de ondertekening van een ICERR-overeenkomst.

COMENA x SCK CEN (2020)
COMENA x SCK CEN (2020)

Historische samenwerking krijgt nieuwe toekomst

Op 5 maart 2020 hebben de heer Abdelhamid MELLAH, Hoog-Commissaris van COMENA, en Eric Van Walle, directeur-generaal van SCK CEN, een ICERR [1] partnerschapsovereenkomst ondertekend. Centraal daarin staat de pedagogische begeleiding en opleiding van COMENA-onderzoekers en de uitvoering van gezamenlijke O&O-projecten voor verschillende toepassingen van energie- en nucleaire technologieën.

Deze overeenkomst bevestigt de historische samenwerking tussen COMENA en SCK CEN. De heer Abdelhamid MELLAH, Hoog-Commissaris van COMENA, getuigt: “Onze samenwerking met SCK CEN loopt al sinds het midden van de jaren tachtig. We hebben ons bilaterale partnership al in 2015 vernieuwd en de ondertekening van de ICERR-samenwerking in 2020 stelt ons in staat om onze vruchtbare relatie voort te zetten.”


[1] ICERR- (International Center based on Research Reactors) onder auspiciën van het IAEA

COMENA x SCK CEN (2020)

Nieuwe nucleaire technieken ontwikkelen

COMENA heeft als missie om nucleaire technieken te ontwikkelen en het gebruik ervan te promoten op het gebied van energie, gezondheid, industrie, landbouw en milieu. De Algerijnse overheidsinstantie werkt al vele jaren samen met SCK CEN, met name op het gebied van dosimetrie, stralingsbescherming, radonmetingen en het testen van materialen en hun gedrag onder bestraling.

SCK CEN beschikt over de technische middelen, de bewezen knowhow en menselijke vaardigheden om de missie van COMENA kracht bij te zetten. Als partner voorziet het in alle kennis die nodig is voor reactortechnologie, voor de invoering van nieuwe nucleaire technologieën die verder gaan dan energie of de verbetering van bestaande infrastructuur en de verbetering van de prestaties ervan.

Deze capaciteiten zijn bevestigd. Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) kende in 2017 het ICERR-label toe aan SCK CEN, onder meer voor zijn vier onderzoeksreactoren: BR1, BR2, VENUS en het MYRRHA-project. Het onderzoekscentrum is dan ook verheugd om als partner van COMENA te mogen blijven fungeren.

De leden van de COMENA-delegatie wisselden met hun Belgische collega's van gedachten over manieren om de samenwerking tussen de twee instellingen te versterken. Tijdens dit bezoek konden de leden van de Algerijnse delegatie de verschillende faciliteiten en laboratoria van het SCK CEN bezoeken.

Deel dit artikel