Overslaan en naar de inhoud gaan

Technologie

 • SCK CEN - Ontmanteling en decontaminatie (2019)

  Ontmanteling en decontaminatie

  Hoe begin je aan de afbraak van een kerncentrale of nucleaire site? Hoe lang duurt het? Hoeveel kost het? SCK CEN heeft intussen al tal van grootschalige ontmantelingsprojecten achter de rug. Die projecten leveren SCK CEN een berg expertise op, die het bij te ontmantelen installaties intern kan aanwenden en extern kan valoriseren.

  Meer informatie

 • SCK CEN - Kernfusie (2019)

  Kernfusie

  Kernfusie lijkt de energiebron van de toekomst: schoon, veilig en quasi onbeperkt beschikbaar. Internationale partners bundelen de krachten om die technologie op punt te stellen, maar het eindstation is nog niet bereikt.

  Meer informatie

 • SCK CEN - Nieuwe reactoren en splijtstoffen (2019)

  Nieuwe reactoren en splijtstoffen

  De uraniumvoorraden zijn schaars. Met het tempo waartegen de wereld de splijtstof verbruikt, zal de voorraad tegen 2100 uitgeput zijn. Reactoren van de vierde generatie, de zogenaamde ‘snelle’ reactoren, maken efficiënter gebruik van uranium. Om de neutronen snel te houden, moet de kern met een gas of vloeibaar metaal gekoeld worden. SCK CEN onderzoekt het gebruik van vloeibaar lood-bismut als koelmiddel.

  Meer informatie

 • 2022_MYRRHA-1

  Deeltjesversnellers

  Reactoren die door een deeltjesversneller worden aangedreven, beter bekend als Accelerator Driven Systems, hebben een subkritische kern. Dat betekent dat de kern niet voldoende splijtbaar materiaal heeft om de kettingreactie spontaan in gang te houden. Daarom moet ze voortdurend gevoed worden met neutronen: die neutronen worden via een deeltjesversneller aangemaakt. SCK CEN zet zijn schouders onder die technologie door de bouw van MYRRHA (Multi-purpose hYbrid Research Reactor for High-tech Applications).

  Meer informatie

 • SCK CEN - Radiochemie (2019)

  Radiochemie

  Radiochemie houdt zich bezig met de chemie van radioactieve stoffen. Wetenschappers van SCK CEN bestuderen chemische processen op bestraalde en natuurlijke radioactieve materialen. Waarom? Om ze te kunnen toepassen in de chemische en medische sector, bijvoorbeeld voor de productie van medische radio-isotopen. Die radio-isotopen zijn onmisbaar in de strijd tegen kanker. Radiochemie is dus de ideale bondgenoot om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.

  Meer informatie

Deel deze pagina