Antropogammametrie
Opsporen van inwendige besmettingen
Het labo Antropogammametrie van het SCK CEN meet inwendige radioactieve besmettingen bij mensen. Dat doet het niet alleen op regelmatige basis bij eigen werknemers, maar ook bij routineopvolgingen van werknemers in de nucleaire sector. Het labo beschikt daarvoor over een uitgebreide infrastructuur. Gebeurt er bijvoorbeeld een incident buiten het domein van SCK CEN? Dan reken je op onze experts en mobiele apparatuur om mensen ter plaatse te meten en snel te evalueren.
lichaamstelling, het meten van de longen, de meting van een wonde of via een schildkliermeting.

Onze uitrusting
- Vijf sterk afgeschermde kamers met een lage achtergrondstraling
- Twee opstellingen voor een totale lichaamstelling
- Twee opstellingen voor longtelling
- Opstelling voor wond- of schildkliermetingen.
- Mobiele apparatuur (voor WBC- en schildklierbewaking)
Geaccrediteerde metingen
De verschillende metingen zijn geaccrediteerd door de Belgische Accreditatie Organisatie (BELAC 015-TEST). Bovendien nemen we regelmatig deel aan internationale vergelijkingsoefeningen om de kwaliteit en geldigheid van onze analyseresultaten te verzekeren.
Wat is het risico?
Als je werkt met open radioactieve bronnen of in een potentieel besmette omgeving werkt, loop je het risico om radioactieve deeltjes in te slikken, in te ademen of te absorberen, bijvoorbeeld wanneer besmette handschoenen in contact komen met de mond. Op die manier komen deeltjes in de longen en het spijtverteringsstelsel terecht en worden ze (gedeeltelijk) geabsorbeerd in het bloed.
Een directe meting van het lichaam of een orgaan geeft een snelle en gemakkelijke inschatting van de activiteit die in het lichaam aanwezig is. In combinatie met de resultaten van een ontlastingsanalyse is het zo mogelijk om de vastgelegde effectieve dosis voor een inwendige besmetting te evalueren.
Als het gaat om radionucliden die gammastraling uitzenden, kunnen we dit detecteren aan de buitenkant van het lichaam. Gammastraling dringt immers door weefsel en huid. Op basis van de energie en de hoeveelheid straling die gedetecteerd wordt, bepalen we welke en hoeveel radioactieve stof in het lichaam aanwezig is. Zo meten we in het labo voor Antropogammametrie onder meer inwendige besmettingen met cesium-137, kobalt-60 of jodium-131.