Overslaan en naar de inhoud gaan

Dosimetrie

Betrouwbare partner in dosimetrie

SCK CEN is al meer dan 50 jaar een gedegen en betrouwbare partner in dosimetrie.

Onze klanten uit binnen- en buitenland kunnen rekenen op:

  • Onze dosimeters meten precies en onze specialisten volgen de meetresultaten nauwgezet op. Indien een dosislimiet overschreden wordt, verwittigt SCK CEN de klant meteen.

  • Alle lopende dosimeterabonnementen worden in een online platform beheerd en gerapporteerd. Jij kan als klant gegevens dus altijd digitaal raadplegen, gegevens aanpassen, nieuwe medewerkers toevoegen en verwijderen, extra dosimeters aanvragen, …

  • Sinds 2014 moeten de dosisgegevens van personeel op elektronische wijze aan het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) worden overgemaakt. SCK CEN helpt bij het opstellen van de vereiste documenten of tabellen voor de overheid.

SCK CEN - Dosimeter Inlight (2019)

Persoondosimetrie en omgevingsdosimetrie

SCK CEN luistert naar jouw behoeften en vereisten en stemt de keuze van de dosimeter daarop af. Het onderzoekscentrum treedt als partner op in drie domeinen: persoonsdosimetrie, omgevingsdosimetrie en reactordosimetrie.
Ontdek meer dosimetrische diensten
SCK CEN - Dosimetrie (2019)

Reactordosimetrie

Het doel van reactordosimetrie is het bepalen van neutronenfluxen. Daarbij wordt de totale afstand die alle vrije neutronen in een bepaalde tijdsperiode en volume afleggen in diverse situaties geschaald. Een van de meest courante technieken daarvoor is de 'neutronenactiveringstechniek'. Zo worden bijvoorbeeld de bewakingscapsules in kernreactoren doorgaans uitgerust met activeringsdraden of -folies (dosimeters). Na bestraling kan de neutronenflux waaraan de capsule werd blootgesteld, dan bepaald worden aan de hand van de gemeten dosimeteractiviteit.

Voorbeelden van onze standaardoplossingen:

  • Monitoringdosimetrie voor kernreactoren
  • Dosimetrie voor experimenten met onderzoeksreactoren
  • Retrospectieve dosimetrie
  • Consultancy

Accreditatie

SCK CEN heeft ruime ervaring op het vlak van reactordosimetrie dankzij de vele R&D-activiteiten en de diensten die het al jarenlang aanbiedt. Het reactordosimetrisch laboratorium behaalde zijn eerste accreditatie in 1998. Tegenwoordig is het laboratorium door BELAC geaccrediteerd voor zijn diensten volgens ISO/IEC 17025:2005.

Onze infrastructuur is uitgerust met hoogzuiverheidsgermaniumdetectoren die worden gebruikt voor gamma- en röntgenspectometriemetingen bij hoge resolutie.

Op zoek naar meer informatie of een oplossing op jouw maat?

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Deel deze pagina