Overslaan en naar de inhoud gaan

Persoonlijke & omgevingsdosimetrie

Expertise

Bepaalde arbeidsprocessen waaronder elektriciteitsproductie door kernenergie, nucleaire geneeskunde, medische beeldvorming en radiotherapie, maken gebruik van ioniserende straling of radioactiviteit. Bij een verhoogde blootstelling neemt de kans op gezondheidsschade toe. SCK CEN meet, analyseert en controleert de dosissen die zowel werknemers als de omgeving oplopen.

Ontdek hier meer over onze expertise in dosimetrie.

Onze klanten uit binnen- en buitenland kunnen rekenen op:

 • Onze dosimeters meten precies en onze specialisten volgen de meetresultaten nauwgezet op. Indien een dosislimiet overschreden wordt, verwittigt SCK CEN de klant meteen.

 • Alle lopende dosimeterabonnementen worden in een online platform beheerd en gerapporteerd. Men kan gegevens dus altijd digitaal raadplegen, gegevens aanpassen, nieuwe medewerkers toevoegen en verwijderen, extra dosimeters aanvragen, …

 • Sinds 2014 moeten de dosisgegevens van personeel op elektronische wijze aan het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) worden overgemaakt. SCK CEN helpt bij het opstellen van de vereiste documenten of tabellen voor de overheid.

50 jaar ervaring

SCK CEN is al meer dan 50 jaar een gedegen en betrouwbare partner in dosimetrie. Onze experts luisteren naar jouw behoeften en vereisten en stemmen de keuze van de dosimeters daarop af. Het onderzoekscentrum treedt als partner op in drie domeinen: personendosimetrie, omgevingsdosimetrie en reactordosimetrie.

SCK CEN - Dosimetrie (2019)

Personendosimetrie

Bepaalde arbeidsprocessen waaronder nucleaire geneeskunde en tandheelkunde, maken gebruik van radioactieve stoffen. Die radioactieve stoffen zenden ioniserende straling uit: die straling kan weefsel en DNA beschadigen. Bij een verhoogde blootstelling neemt de kans op gezondheidsschade toe. De stralingsdosis die iemand, al dan niet beroepsmatig, maximaal mag oplopen, is vastgelegd in wettelijke limieten. In opdracht van bedrijven, ziekenhuizen of andere instellingen meten we de individueel opgelopen dosis van werknemers. Op dit moment dragen zo’n 11.000 Belgen en Nederlanders een dosimeter van SCK CEN. Standaard biedt SCK CEN dosimeters voor het hele lichaam, die werknemers op de borst dragen. Afhankelijk van jouw noden en vereisten kunnen ze aangevuld worden met een vinger-, ooglens- of loodschortdosimeter.

 • SCK CEN - Dosimeter Inlight (2019)

  InLight lichaamsdosimeter

  Efficiënt stralingsenergie op je lichaam meten? Dat kan met de InLight-dosimeter op je borst. Deze meest gestandaardiseerde lichaamsdosimeter stuur je naar SCK CEN terug voor een nauwkeurige uitlezing.

  Meer informatie

 • SCK CEN - Dosimetrie (2019)

  Instadose lichaamsdosimeter

  Op zoek naar een dosimeter die draadloos en onmiddellijk uitgelezen kan worden? Overweeg Instadose met een eigen digitaal platform waarmee je bovendien dezelfde meters voor verschillende personen kan gebruiken.

  Meer informatie

 • SCK CEN - Dosimetrie (2019)

  Extremiteiten­­dosimeters

  Werk jij regelmatig met radioactieve stoffen in een handschoenkast? Of is het dragen van een ooglensdosimeter in jouw job verplicht? Met de extremiteitendosimeters van SCK CEN meet je ook de kleinste waarden nauwgezet.

  Meer informatie

 • SCK CEN - Dosimetrie (2019)

  Omgevingsdosimetrie

  Uitbaters van nucleaire sites en medische installaties installeerden in hun omgeving speciale meetpalen met dosimeters om de impact van kunstmatige bronnen van radioactiviteit op de omgeving te controleren. Met die uiterst gevoelige meetapparatuur meet SCK CEN de dosissen nabij die installaties en registreert het zelfs de kleinste schommelingen in radioactiviteit. Elke drie maanden wisselt en leest SCK CEN die dosimeters uit.

Op zoek naar meer informatie of een oplossing op jouw maat?

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Voeg hier eventuele aanvraagformulieren toe of bezorg ons meer informatie met betrekking tot een vraag. Wil je meerdere bestanden delen? Dan adviseren we om alles te combineren in een zip-file en deze vervolgens op te laden.
Slechts één bestand.
16 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, jpeg, png, bmp, eps, tif, pict, psd, txt, rtf, html, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, xml, avi, mov, mp3, ogg, wav, bz2, dmg, gz, jar, rar, sit, svg, tar, zip.

Deel deze pagina