Overslaan en naar de inhoud gaan

IMPACT VAN CORONAVIRUS SARS-COV-2

Op deze pagina vind je de meest recente informatie over de maatregelen die SCK CEN treft om gedurende de coronacrisis operationeel te blijven en de verdere verspreiding van het virus te minimaliseren.

We kunnen er niet omheen: het coronavirus heeft ons land opnieuw in zijn greep. Het Overlegcomité verscherpte vrijdag 16 oktober enkele maatregelen. Ook SCK CEN ontsnapt niet aan het virus. Extra waakzaamheid is dus ook op SCK CEN nodig, we blijven immers een essentieel bedrijf. We roepen op om de maatregelen vol te houden: handen wassen, spullen ontsmetten, afstand houden en een mondmasker dragen waar nodig... Blijf elkaar aanmoedigen hetzelfde te doen.

Onze werkorganisatie is aangepast rekening houdend met de specifieke COVID-19 maatregelen om de business continuïteit te kunnen verzekeren. We go the extra mile: onze productie-units en dienstverlening blijven dus volledig operationeel.

Laatste update: 27/10/2020 - 10.15 uur
 

NURA - SCK CEN (2019)

SCK CEN blijft 100% operationeel

Op 18 maart 2020 verscheen in het Belgische Staatsblad een ministerieel besluit over de genomen maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken. In dat besluit staan activiteiten uit de nucleaire en radiologische sector, zoals de productie van radio-isotopen, als essentiële diensten vermeld. Een gegarandeerde werking van SCK CEN is dus van belang.

SCK CEN is wereldwijd een belangrijke leverancier van radio-isotopen en een pionier op het vlak van dienstverlening in de nucleaire sector. Onze productie-units en bedrijfsactiviteiten blijven op dit moment volledig operationeel. Sterker nog: we hebben voor kritische diensten zoals de productie van radio-isotopen voor de ziekenhuizen bijkomende maatregelen genomen om de continuïteit op middellange termijn te vrijwaren.

Onze bedrijfscontinuïteit is enkel mogelijk dankzij onze gemotiveerde mensen die ook in crisistijd het beste van zichzelf blijven geven. Aan iedereen in onze labo’s, op kantoor of thuis: bedankt voor jullie inzet en flexibiliteit.

Maatregelen & impact bezoekers/leveranciers

Het managementteam van SCK CEN bevestigt dat het onderzoeksdomein in Mol ook in deze uitzonderlijke omstandigheden fysiek bereikbaar blijft. SCK CEN garandeert een maximale veiligheid van eigen medewerkers en bezoekers door strenge richtlijnen tegen de verspreiding van COVID-19 in te voeren.

Volgende maatregelen, in lijn met de verscherpte federale maatregelen, zijn van kracht:

Maatregelen voor externe bezoekers/leveranciers 

  • We vragen om altijd een mondmasker op zak te hebben voor het geval de kans op besmetting reëel is. Dat geldt zeker voor gemeenschappelijke of drukke ruimtes. Opgelet: aan de hoofdingang, in het X Ray-lokaal, in BR2 en in het Lakehouse blijft een mondmasker wel verplicht als extra preventieve maatregel.

  • Bezoeken, opleidingen en evenementen worden opgeschort tot nader order. Enkele opleidingen worden digitaal georganiseerd, maar in dat geval worden deelnemers daar persoonlijk van verwittigd;
  • De toegang tot onze essentiële gebouwen werd verstrengd. Enkel voor wie het absoluut noodzakelijk is om aanwezig te zijn, krijgt toegang;
  • Het cafetaria is gesloten.
  • Het Lakehouse houdt de deuren van het restaurant en de guest rooms voorlopig nog gesloten. Uitzonderingen voor leveranciers kunnen individueel besproken worden. Opleidingen of vergaderingen in beperkte groepen kunnen wel doorgaan mits reservatie en overleg op voorhand.
  • SCK CEN blijft zich engageren voor studenten en stagiairs die al gestart zijn aan SCK CEN. We onderzoeken echter de mogelijkheid om zoveel mogelijk online te begeleiden en de toegang tot onze faciliteiten zoveel mogelijk te beperken. Nieuwe aanvragen en aanvragen voor stages of MSc/BSc-thesiswerk worden tot nader order uitgesteld. Technische bezoeken voor studenten worden opgeschort. SCK CEN Academy (academy [at] sckcen [dot] be) beantwoordt graag je vragen.

Interne maatregelen

  • Telewerken is weer verplicht, behalve wanneer dit volstrekt onmogelijk is. We verlengen de maatregelen omtrent telewerken zolang de federale overheid dat adviseert. Door het telewerk bestaat de kans dat je je contactpersoon niet snel kan bereiken. Geef dringende vragen daarom door via onderstaand contactformulier en we helpen je verder.
  • De frequentie van het aantal poetsbeurten werd aanzienlijk verhoogd. Extra grondige schrobbeurten, het regelmatiger ontsmetten van deurklinken en kantoormateriaal en het reinigen en verluchten van vergaderzalen na elke meeting zijn voortaan verplicht;
  • In gedeelde ruimtes op de site (meeting rooms, bedrijfswagens, …) worden schoonmaakmiddelen voorzien zodat veel gebruikte oppervlakken snel en continu gereinigd kunnen worden na gebruik.

Uiteraard volgen we daarnaast ook de algemene richtlijnen, waaronder voldoende handen wassen, niet-essentiële verplaatsingen uitstellen, virtuele meetings als norm beschouwen en een afstand van minstens 1,5 m van elkaar te creëren. Is dat door de aard van het werk potentieel niet mogelijk? Dan treffen we extra persoonlijke beschermingsmaatregelen om de veiligheid te garanderen.

PCR machine - coronavirus test - SCK CEN x Taskforce (2020)

Collectief engagement

Extra coronatests

Het coronavirus blijft zich verspreiden in België en de vraag naar tests wordt groter. Een speciale taskforce, onder leiding van minister Philippe De Backer, moet onze nationale testcapaciteit snel en drastisch verhogen. Belgische laboratoria, universiteiten, farmaceutische sector en de biotechbedrijven werden hiervoor nauw samen. Ook SCK CEN draagt een steentje bij. Onze qPCR-machine werd op 30 maart 2020 overgedragen aan de taskforce. Zo helpen we - samen met spelers uit de sector - om het aantal coronatests in België te verhogen van 2.000 naar 10.000 per dag.

SCK CEN_Maakjemondmasker.be

Eigen voorraad mondmaskers

Heel België is aan het naaien geslagen en dat is op SCK CEN niet anders. Werknemers steken de handen uit de mouwen om zelf mondmaskers te stikken en zo het nijpende tekort in de gezondheidssector bij te werken. Bestemming van onze eigen creaties? Onze eigen werkvloer waar collega’s aan het werk blijven. Zo voorzien we onze eigen voorraad maskers en minimaliseren we de bestellingen van extra persoonlijke beschermingsmiddelen bij onze leveranciers. SCK CEN produceerde zelf ook ontsmettende handgel voor het personeel.

Vind je op deze pagina niet het antwoord op je vraag? We blijven digitaal bereikbaar.

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Deel deze pagina