Overslaan en naar de inhoud gaan

Verenigde Staten en België bundelen krachten om strijd tegen kanker te versnellen

26 mei '23

SpectronRx opent zijn eerste Europese vestiging op het domein van SCK CEN

Het Amerikaanse SpectronRx opent zijn eerste Europese radiolabelingfaciliteit voor broodnodige medische radio-isotopen. Die faciliteit komt op het terrein van het Belgische nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN in Mol, België. Ze zal in 2024 operationeel zijn en zich richten op actinium-225. Die veelbelovende therapeutische radio-isotoop heeft een groot potentieel voor de behandeling van kanker.

SCK CEN - SpectronRx (2023)

Elk jaar – van 25 tot en met 31 mei – is het de ‘Europese Week tegen Kanker’. Die week vestigt de aandacht op het Europese bestrijdingsplan en eenieder die een rol speelt om dat plan versneld tot uitvoering te brengen. Met dat plan wil Europa de opmars van kanker keren. Het richt zich dan ook op alle aspecten van kanker: gaande van preventie en diagnose tot nieuwe behandelingen en geneesmiddelen. Een van de #EWAC-dagen staat in het teken van een ‘toegang tot behandeling’.

Het Amerikaanse bedrijf SpectronRx speelt een essentiële rol bij de ontwikkeling en productie van radiofarmaca voor de behandeling van kanker. Het zet zijn ijzersterke expertise in alle facetten van radiofarmaceutische ontwikkeling: gaande van initiële conjugaties en radiolabeling tot opschaling en distributie. SpectronRx heeft ook de capaciteit om klinische proeven uit te voeren. Hoewel SpectronRx op een decennialange ervaring kan steunen, kreeg het pas vorig jaar de goedkeuring van het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) om zijn levensreddende radiofarmaca naar Europa te exporteren.

"De goedkeuring van EMA was een belangrijke stap in onze ambitie om de broodnodige diagnostische en therapeutische  radiofarmaca ook  in Europa te leveren”, aldus John Zehner, CEO van SpectronRx. “Medische radio-istopen zijn op veel plaatsen schaars, terwijl Europese patiënten verdienen om er toegang toe te hebben. Daarom is ons partnerschap maatschappelijk zo belangrijk.”

SCK CEN - SpectronRx (2023)

SpectronRx is de onbetwiste leider in die sector op de Amerikaanse markt en wil nu de geografische kloof tussen beide continenten verder dichten ten voordele van Europese patiënten. Daarom investeert het bedrijf om voet op Europese bodem te krijgen. In zijn zoektocht naar een uitvalsbasis koos het bedrijf voor België.

"België, en meer bepaald SCK CEN, was een gemakkelijke keuze", zegt Anwer Rizvi, voorzitter van SpectronRx." Het Belgische nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN staat wereldwijd bekend als een van de belangrijkste producenten van medische radio-isotopen. Bovendien had het al plannen om actief onderzoek te voeren naar therapeutische radio-isotopen. We hebben dan ook een gemeenschappelijke missie: we willen allebei de strijd tegen kanker versnellen."

België, en meer bepaald SCK CEN, was een gemakkelijke keuze. Het Belgische nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN staat wereldwijd bekend als een van de belangrijkste producenten van medische radio-isotopen. Bovendien had het al plannen om actief onderzoek te voeren naar therapeutische radio-isotopen.
Anwer Rizvi, voorzitter van SpectronRx

Samenwerking

"Samenwerking is de weg ernaartoe", zegt Koen Hasaers, Directeur Nuclear Medical Applications bij SCK CEN. "We zijn dan ook blij dat we SpectronRx-activiteiten op onze terreinen mogen verwelkomen."

Beide organisaties hebben onlangs hun samenwerking officieel gemaakt door een Memorandum van Overeenstemming (MoU) te ondertekenen. Daarin is overeengekomen dat SpectronRx state-of-the-art apparatuur en een kwaliteitssysteem met GMP-gekwalificeerde procedures zal aanleveren, terwijl SCK CEN de nodige mankracht zal inzetten om de ontwikkelingsdoelstellingen te halen. "Onze onderzoekers en laboranten zorgen voor de radiolabeling", voegt Koen Hasaers (SCK CEN) eraan toe. De gloednieuwe faciliteit zal tegen 2024 operationeel zijn en zich richten op de labeling van radiofarmaca aan de therapeutische actinium-225.

SCK CEN - SpectronRx (2023)

Elimineren van kanker

Actinium-225 bezit het geweldige potentieel om kankers doeltreffender te behandelen. Uit de eerste resultaten blijkt dat de therapeutische radio-isotoop kankercellen elimineert in plaats van de tumorgroei enkel af te remmen. De kans op herval lijkt eveneens te verlagen. Vandaag de dag lopen er talrijke studies naar het potentieel van actinium-225 om meerdere kankertypes te bestrijden: zowel kankersoorten met een hoge prevalentie, zoals prostaat-, long-, darm-, borst-, pancreas-, bloed- (bv. leukemie en andere zeldzame vormen) en nierkanker, als meer zeldzame kankersoorten zoals glioblastoom, de dodelijkste vorm van hersenkanker.

Eerste stap

Beide partners beschouwen deze overeenkomst als een eerste stap en verkennen nu al mogelijkheden om meer patiënten te kunnen helpen. "Actinium-225 krijgt vandaag ruim aandacht. De huidige onderzoeksresultaten zijn veelbelovend. We zijn er dan ook van overtuigd dat het onderzoek naar die radiofarmaca en de ontwikkeling ervan in de komende jaren snel zullen groeien. Zoals al gezegd, is het onze missie om de strijd tegen kanker te versnellen: die belofte willen we waarmaken, ook bij een groeiende vraag", besluit Koen Hasaers (SCK CEN). Ook het verbreden van het aanbod aan isotopen ligt op tafel.

Hoofdingrediënten van levensreddende nucleaire medicijnen

Radiofarmaca hebben twee hoofdbestanddelen: speciaal ontworpen moleculen om kankercellen gericht op te sporen en een radioactieve stof. Wanneer beide aan elkaar gehecht zijn, kunnen zij zich selectief richten op kankercellen en die bestralen zonder de gezonde weefsels aan te tasten. De kankercellen raken beschadigd, waardoor ze afsterven en de tumor zelf uiteindelijk krimpt.

Deel dit artikel