Overslaan en naar de inhoud gaan

SCK CEN viert 70-jarig bestaan met bezoekweekend

21 april '22

Het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN bestaat dit jaar 70 jaar. Om die verjaardag te vieren, organiseert SCK CEN een bezoekweekend. Op 11 en 12 juni mag het grote publiek een kijkje achter de fascinerende schermen komen nemen. Inschrijven is wel verplicht. Dat kan tot en met 22 mei via sckcen.be/bezoekdagen.

2022_Nieuws-header-SCKCEN-Bezoekdag-NL

In 2022 bestaat SCK CEN – het enige nucleaire onderzoekscentrum in België – exact 70 jaar. Het werd destijds opgericht om kernenergie in België te stimuleren en het atoomtijdperk te lanceren. “Door de jaren heen liet onze wetenschappelijke nieuwsgierigheid ons nieuwe onderzoeksdomeinen aanboren en het immense potentieel van het atoom ontdekken. We bewezen dat het atoom véél in zijn mars heeft. Het betekent een wereld van verschil in de strijd tegen kanker, verscherpt onze fundamentele kennis over materialen en splijtstoffen en opent zelfs de deur naar ruimteverkenning”, aldus Eric van Walle, directeur-generaal van SCK CEN.

Om zijn 70e verjaardag te vieren, organiseert SCK CEN een bezoekweekend. Op 11 en 12 juni geeft het nucleaire onderzoekscentrum een uitzonderlijke blik achter de schermen. Het belooft een onvergetelijke ervaring te worden. “We dompelen kijklustigen onder in de fascinerende wereld van nucleaire wetenschap en technologie. Ze duiken in de virtuele reactorkuip van Belgian Reactor 2 (BR2) en bezoeken de controlekamer van Belgian Reactor 1 (BR1). Dat is de eerste en nog steeds werkende reactor in België”, illustreert Eric van Walle. Verder ontdekken bezoekers welke rol de nucleaire sector in kankerbestrijding speelt, wat er allemaal bij de ontmanteling van kerncentrales komt kijken, welk onderzoek SCK CEN doet naar oplossingen voor radioactief afval en hoe reactortechnologieën daarbij kunnen helpen.

Inschrijven verplicht

Grensverleggend onderzoek, innovatieve technologieën en unieke infrastructuren. Dat alles vernemen geïnteresseerden tijdens een bezoek van ca. twee à drie uur. Wie aan de bezoekdagen wil deelnemen, moet zich wel op voorhand inschrijven. Deelnemers moeten minstens 12 jaar oud zijn op de dag van het bezoek.

Toegankelijkheid

Omwille van de grote hoeveelheid aan trappen, drempels en andere obstructies is het bezoek aan het onderzoekscentrum helaas niet rolstoeltoegankelijk.

Reserveer snel, want de plaatsen zijn beperkt. Inschrijven kan tot en met zondag 22/05/2022.

Klik hier

Deel dit artikel