Overslaan en naar de inhoud gaan

SCK CEN-onderzoek valt in de prijzen

23 december '20

SCK CEN-onderzoekers laten ver buiten de site van zich horen, ook de jongste telgen. Maar liefst 9 wetenschappers die hun onderzoek bij SCK CEN hebben uitgevoerd, vielen de voorbije maand in de prijzen. Proficiat! “We zijn trots op hen, des te meer omdat SCK CEN Academy aan de wieg van dit nucleaire talent stond”, aldus Michèle Coeck, hoofd van SCK CEN Academy.

SCK CEN - Prijzenregen (2020)
2020_Prijzen-SCKCEN-Bjorn Baselet & Mieke Verslegers

Bjorn Baselet en Mieke Verslegers – winnaars Europese Melodi-awards

Radioactiviteit bestaat al sinds de oorsprong van de aarde. Het is dan ook letterlijk overal aanwezig: in het water, in de lucht, in de bodem en in levende wezens. Hoge dosissen schaden de gezondheid, maar de wetenschap tast grotendeels nog in het duister over het effect van lage dosissen radioactiviteit op de gezondheid. Elk jaar bekroont Melodi, een Europese vereniging, één jonge wetenschapper die met zijn of haar onderzoek een cruciale bijdrage in dit domein levert.

Dat 2020 een uitzonderlijk jaar is, staat in steen gebeiteld. Het werd opnieuw duidelijk, toen de jury van Melodi-awards de winnaars bekendmaakte. Niet één, maar twee wetenschappers kregen de prijs toegekend. En dan aan twee collega’s: Mieke Verslegers en Bjorn Baselet. Mieke startte als post-doc bij SCK CEN, Bjorn als doctoraatsstudent. Nu zijn beide onderzoekers een vaste waarde bij SCK CEN en trachten ze het mysterie van gezondheidseffecten bij lage dosissen te ontsluieren. “Het is een hele eer om deze prijs in ontvangst te mogen nemen”, zeggen beide winnaars quasi in koor.

Het is een hele eer om deze prijs in ontvangst te mogen nemen.
Bjorn Baselet en Mieke Verslegers

Raghda Ramadan, Chao Yin, Niels Cautaerts en Riccardo Rossa – BNS-YG Nuclear Scientific Contest

Veni, vidi, vici. Geen enkele andere spreuk past beter bij deze ex-doctoraatsstudenten van SCK CEN Academy. Raghda Ramadan, Chao Yin, Niels Cautaerts en Riccardo Rossa palmden het volledige podium van de BNS Nuclear Scientific Contest in. Die wedstrijd is een initiatief van Belgian Nuclear Society (BNS). Elk jaar reikt BNS vier prijzen uit voor de beste publicaties over nucleair onderzoek of ontwikkeling. Door die prijs te overhandigen, wil de organisatie jonge wetenschappers aanmoedigen om hun werk verder te zetten. En of ze hun werk verder te zetten! Raghda Ramadanen Riccardo Rossa gingen na hun doctoraat bij SCK CEN aan de slag. Niels Cautaerts trok naar Duitsland om als post-doctoraal onderzoeker bij het Max-Planck-Institut für Eisenforschung GmbH te werken. Choa Yin behaalde in november zijn PhD diploma en verkent nieuwe horizonten.

Heddy Barale en Yohannes Molla – SCK CEN Academy best master thesis award

Op de prijsuitreiking van Nuclear Scientific Contest zet SCK CEN naar goede gewoonte ook twee masterstudenten in de bloemetjes, die uitzonderlijk werk verricht hebben in de laboratoria van SCK CEN. Dit jaar ging de ‘Best master thesis award’ naar Heddy Barale en Yohannes Molla! Ze treden daarmee in de voetsporen van Hugo Moors, die in 2007 ook de SCK CEN Academy best master thesis award won.

2020_Prijzen-SCKCEN-Hugo Moors

Hugo Moors – 2e plaats bij de Wetenschapsbattle

10 … 9 … 8 … 7 … Meer dan 4500 piepjonge leerlingen keken met ingehouden adem naar het scherm in hun school. Ze zagen er hoe de raket vertrok en onderzoeker Hugo Moors op zijn – geïmproviseerde – ruimtestoel in zijn raket van links naar rechts schudde. Op zoek naar buitenaards leven. “Ho, maar wacht eens even. Waar moeten we naartoe vliegen? Er zijn zoveel planeten!”, aldus Hugo Moors, microbioloog bij SCK CEN, tijdens de finale van de Wetenschapsbattle. Gekleed in een wit ruimtepak vertelde hij over zijn ontdekkingsreis naar de Danakil-depressie in het Afrikaanse land Ethiopië. Moors: “Het extreem droge en hete klimaat maakt dit gebied tot een van de meest onherbergzame plekken op aarde – vergelijkbaar met de landschappen op exoplaneten. Dé ideale plek dus om na te gaan of micro-organismen in die omstandigheden kunnen overleven.” Na alle beklijvende presentaties ging de jury in beraad. Uiteindelijk sleepte Hugo Moors de begerenswaardige trofee voor ‘Beste onderzoekspresentatie’ nipt niet in de wacht: hij verzilverde wel een mooie tweede plaats in de finale van de Wetenschapsbattle. 

Over SCK CEN Academy

Nucleaire kennis over de vreedzame toepassing van ioniserende straling uitbreiden en behouden: het is een van de belangrijkste ambities van SCK CEN. Via de SCK CEN Academy wordt meer dan 60 jaar nucleaire expertise en ervaring opgedaan in onze verschillende onderzoeksprojecten verzameld en overgedragen. Met het oog op het behoud van bekwaam personeel in de nucleaire industrie, gezondheidszorg, onderzoek en beleid, en om nucleaire kennis over te dragen aan de volgende generaties, werkt de SCK CEN Academy aan:

  • Begeleiden van studenten en jonge onderzoekers;
  • Organiseren van academische cursussen en trainingen op maat voor professionals;
  • Beleidsondersteuning met betrekking tot onderwijs- en opleidingsaangelegenheden in nucleaire domeinen;
  • De zorg voor kritisch-intellectuele capaciteiten voor de samenleving.

 

Deel dit artikel