Overslaan en naar de inhoud gaan

SCK CEN-experten niet akkoord met rapport Hoge Gezondheidsraad

25 oktober '21

Wetenschappelijke integriteit aangetast

De drie experten die het rapport van de Hoge Gezondheidsraad weigerden te onderschrijven, werken bij het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN. De reden hiervoor is dat hun wetenschappelijke integriteit en onafhankelijkheid werd aangetast. Zo klinkt het bij het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN.

SCK CEN - Hoge Gezondheidsraad (2021)

Vandaag publiceerde de Hoge Gezondheidsraad een rapport over nucleair risico, duurzame ontwikkeling en energietransitie. Drie van 23 betrokken experten weigerden het eindverslag te onderschrijven. Die experten zijn lid van het onafhankelijke, nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN. “SCK CEN heeft over de jaren heen een uitgebreide, nucleaire kennis opgebouwd. Die kennis en expertise wordt wereldwijd bevestigd. Het is om die reden dat onze experten voor het rapport geconsulteerd werden. Om in te lichten, om de juiste argumenten en wetenschappelijke feiten aan te reiken. De analyses die in het kader van dit rapport werden uitgevoerd, verliepen niet volgens de regels van de wetenschappelijke kunst”, aldus Eric van Walle, directeur-generaal van SCK CEN.

De experten van SCK CEN hebben zich daarom teruggetrokken. “Onze wetenschappelijke integriteit werd aangetast”, aldus Johan Camps, expert stralingsbescherming. Hij trad op als expert voor volgende domeinen: noodplanning, nucleaire risico’s en stralingsbescherming. “Als wetenschapper kon ik me niet scharen achter de manier van werken. Er is geen grondige, objectieve analyse gevoerd over de domeinen waarvoor ik als expert optrad. Een objectieve analyse van die domeinen werd namelijk in het gedrang gebracht door het te koppelen aan factoren als ‘duurzaamheid van kernenergie’. De conclusies in het rapport zijn dus niet gebaseerd op een ruime wetenschappelijke consultatie.”

De experten van SCK CEN hebben hun bezorgdheden met de Hoge Gezondheidsraad gedeeld en wilden zich van het eindverslag distanciëren. Daarop voelden ze zich onder druk gezet om het rapport toch te onderschrijven. “Het is onaanvaardbaar dat onze experten zo behandeld worden. Ik ben trots dat ze voet bij stuk hebben gehouden, want wij dragen onze onafhankelijke, wetenschappelijke integriteit hoog in het vaandel”, aldus van Walle.

De conclusie van het rapport was ongunstig voor kernenergie. Wil de uitstap van drie SCK CEN-experten dan zeggen dat SCK CEN voorstander van kernenergie is? “Het is niet aan ons om uitspraken te doen over de kernuitstap, dat is een politieke beslissing. Het is van groot belang dat er een maatschappelijk debat gevoerd wordt. Eén die gevoed moet worden met wetenschappelijk juiste feiten”, besluit van Walle.

Het is onaanvaardbaar dat onze experten zo behandeld worden. Ik ben trots dat ze voet bij stuk hebben gehouden, want wij dragen onze onafhankelijke, wetenschappelijk integriteit hoog in het vaandel.
Eric van Walle, directeur-generaal van SCK CEN

Deel dit artikel