Overslaan en naar de inhoud gaan

Peter Baeten wordt directeur-generaal van SCK CEN

22 maart '22

Met deze interne kandidaat houdt SCK CEN vizier strak op de toekomst

Met Peter Baeten kiest het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN een kandidaat uit eigen huis als directeur-generaal. Hij zal op 1 november Eric van Walle opvolgen, die dan met pensioen gaat. Dankzij zijn uitgebreide dossierkennis en ervaring zal Peter Baeten in een vlot tempo kansen in strategische lijnen verankeren.

SCK CEN - Nieuwe directeur-generaal (2022)

De Raad van Bestuur heeft beslist Peter Baeten aan te stellen als de nieuwe directeur-generaal van het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN. Door hem te benoemen, kiest de raad strategisch voor een kandidaat uit eigen huis. “De nucleaire sector mag zich, in de komende vijf jaar, aan een golf van uitdagingen verwachten. De sector wint aan belang in kankerbestrijding en nieuwe energietoepassingen. Bovendien staat de sector met de kernuitstap aan de start van de grootste ontmantelingswerf in België. Als enige nucleaire onderzoeksinstelling in ons land speelt SCK CEN een onmisbare sleutelrol in elk van die domeinen”, aldus Derrick-Philippe Gosselin, voorzitter van de Raad van Bestuur bij SCK CEN. “Gezien de snelheid waarmee die uitdagingen komen aanstormen, is vlot schakelen de boodschap. Het is voor de maatschappij van groot belang dat we ons vizier strak op de toekomst houden. Dat vraagt een grondige dossierkennis, een uitgebreide ervaring en vooral een persoonlijke betrokkenheid. We zijn ervan overtuigd dat we met Peter een juiste keuze maken.”

Peter Baeten, doctor in nucleaire technologie, startte in 1995 zijn loopbaan bij SCK CEN. Sindsdien legde hij een indrukwekkend professioneel parcours af. Hij was verantwoordelijk voor de veilige uitbating en experimentele programma’s van onderzoeksreactoren BR1 en VENUS, en later voor de technische uitwerking van het MYRRHA-project. Sinds 2018 bekleedt hij de positie als adjunct-directeur-generaal van SCK CEN. Daarnaast geeft hij colleges aan de Vrije Universiteit Brussel en UHasselt. Hij is actief in nucleaire organisaties zowel op nationaal als internationaal vlak. 

Feestjaar

Tot 31 oktober 2022 – zijn laatste werkdag op SCK CEN – zal Eric van Walle de toekomstige directeur-generaal bijstaan. Peter Baeten kan dus nog een hele tijd leunen op 33 jaar gedegen werkervaring. Eric van Walle ging namelijk in 1989 aan de slag bij SCK CEN. In 2006 werd hij directeur-generaal. Zijn bewind staat synoniem voor verruiming én verdieping. 

Eric van Walle zal zijn carrière in schoonheid kunnen eindigen. Dit jaar blaast het nucleaire onderzoekscentrum namelijk zeventig kaarsjes uit en dat viert SCK CEN met tal van activiteiten. Eric van Walle blikt tevreden terug: “Ik heb in mijn jonge jaren veel kansen gekregen, waaronder van SCK CEN dat mijn wetenschapshonger liet stillen. De kansen die anderen me gaven, hebben me in staat gesteld om persoonlijk en professioneel te groeien. Als directeur-generaal wilde ik hetzelfde voor anderen betekenen. Ik heb mijn carrière dan ook aan gewijd aan het creëren van kansen – kansen voor ons onderzoekscentrum, onze projecten én onze medewerkers. We hebben telkens breed ingezet op nationale en internationale domeinen. Het is die drang naar diversiteit die SCK CEN doet schitteren. Met Peter Baeten als directeur-generaal zetten we die koers kracht bij.”

Deel dit artikel