Overslaan en naar de inhoud gaan

MAGICS Instruments laat elektronica in nucleaire omgeving draaien

26 februari '16

Samenwerking KU Leuven/SCK CEN: Van baanbrekend onderzoek tot spin-off

MAGICS Instuments (2016)

MAGICS Instruments werd eind oktober 2015 opgericht als spin-off bedrijf van KU Leuven en SCK CEN en bouwt voort op zeven jaar onderzoek aan beide instellingen. MAGICS Instruments heeft een geavanceerde technologie ontwikkeld waarmee elektronische apparaten onder uitzonderlijk sterke straling (ruimte, nucleaire sector) toch kunnen blijven functioneren.

Blootstelling aan straling vermindert de levensduur en betrouwbaarheid van elektronica. MAGICS Instruments ontwikkelt chips die heel goed bestand zijn tegen radioactieve stralingen en andere elektromagnetische stralingen van meer dan 1 megagray1 (1 MGy). De chips blijven in hoge stralingsomgevingen tot duizend keer langer en betrouwbaar functioneren. De baanbrekende technologie van MAGICS Instruments biedt dan ook ongeziene mogelijkheden voor het gebruik van elektronica bij interventies tijdens nucleaire ongevallen, inspectie en ontmanteling van kerncentrales, berging van radioactief afval, ruimtevaartmissies en nieuwe nucleaire ontwikkelingen zoals kernfusie of de MYRRHA-onderzoeksreactor.

Commerciële toekomst

“MAGICS Instruments is de ontbrekende schakel tussen de halfgeleiderindustrie en de nucleaire industrie”, zegt mede-oprichter Jens Verbeeck, CEO van MAGICS Instruments. “Onze technologie heeft zich al meermaals bewezen bij opdrachten van nucleaire bedrijven en zet de deur open voor een hele waaier aan elektronische toepassingen in nucleaire omgevingen. Met onze chips kunnen robots en inspectietools in kerncentrales worden ingezet om handelingen uit te voeren die voor mensen levensgevaarlijk zijn. Ook bij kernrampen zoals in Fukushima biedt onze technologie een enorme meerwaarde.”

MAGICS Instuments (2016)

De ontwikkeling van een chip met hoge stralingsweerstand opent heel wat commerciële mogelijkheden. Op middellange termijn wil MAGICS Instruments totaaloplossingen aanbieden voor specifieke nucleaire toepassingen, zoals de ontmanteling van kerncentrales en het beheer van kernafval. "Het is onze ambitie om niet enkel elektronische onderdelen op de markt te brengen, maar ook geïntegreerde meetmodules", zegt CEO Jens Verbeeck.

Ondersteuning voor ondernemers

Oprichters van MAGICS Instruments, Jens Verbeeck en Ying Cao, hebben sinds 2008 hun expertise opgebouwd, in het bijzonder voor de ontwikkeling van de MYRRHA-installatie, onder leiding van professoren Paul Leroux en Michiel Steyaert (Departement Elektrotechniek van KU Leuven) en Wouter de Cock en Ludo Vermeeren (eenheid Onderzoek Instrumentatie en Controle van SCK CEN).

Deel dit artikel