Overslaan en naar de inhoud gaan

Kankerbestrijding wint aan kracht dankzij SCK CEN en IRE

25 februari '22

Het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN en het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) zullen de productie van lutetium-177 opschalen. De beslissing die beide partners vandaag met een handtekening bekrachtigden, biedt perspectief voor kankerpatiënten. De radio-isotoop is onder meer veelbelovend voor de behandeling van prostaatkanker. Dat kankertype is in Europa verantwoordelijk voor 90.000 sterfgevallen per jaar.

SCK CEN - Partnerschap IRE - Lutetium-177 (2022)

Het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN en het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) zijn al sinds jaar en dag een gouden duo in de strijd tegen kanker. Hun productie maakt wereldwijd de diagnose van miljoenen kankers, hartaandoeningen en andere ziekten mogelijk. In 2020 spraken beide partners met een handtekening de belofte uit om hun bijdrage nog te versterken. “Radio-isotopen kunnen niet enkel het verschil maken in medische beeldvorming, maar ook in doelgerichte therapieën. Als wereldspelers in de productie ervan moeten we oog hebben voor die dynamiek en een verdere ontwikkeling van opkomende therapeutische radio-isotopen mogelijk maken”, aldus Erich Kollegger, CEO van IRE, bij de ondertekening. Die dag is nu aangebroken voor lutetium-177 – een veelbelovend radio-isotoop voor de behandeling van onder meer prostaatkanker.

“De voorbije twee jaar hebben we veel onderzoeks- en ontwikkelingswerk verricht om onze innovatieve productiemethode van zuiver lutetium-177 volledig op punt te stellen. Nu zijn we klaar om ons eigen onderzoek tot een grootschalige productielijn om te vormen. Zo vergroten we het aanbod en verlenen we talrijke kankerpatiënten de toegang tot een doeltreffende behandeling en dus tot levensreddende zorg”, aldus Eric van Walle, directeur-generaal van SCK CEN. Verwacht wordt dat de nood aan lutetium-177 exponentieel zal toenemen: van 16.000 patiënten in 2020 tot 138.000 patiënten in 2026.

Door het aanbod te vergroten, verlenen we talrijke kankerpatiënten de toegang
tot een doeltreffende behandeling en dus tot levensreddende zorg
Eric van Walle, directeur-generaal van SCK CEN
20220225_SCK-CEN_IRE_persconferentie-lutetium-2

Ervaren, commerciële partner

Het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) speelt een cruciale rol om de radio-isotopen effectief tot bij de patiënt te brengen. IRE heeft al meer dan vijftig jaar ervaring in het snel en wereldwijd verdelen van radio-isotopen, en dat voor zo’n 2500 transporten per jaar.

“In dit verhaal laten we onze complementaire kennis, expertise en ervaring samensmelten. Zo worden ze ten volle benut ten voordele van de patiënt. Dat maakt deze samenwerking zo waardevol”, verklaart Erich Kollegger (IRE).

20220225_SCK-CEN_IRE_persconferentie_Lutetium-3

Verdere capaciteitsuitbreiding

De productiefaciliteit komt op de terreinen van het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN in Mol. De bouw ervan start in het najaar van 2022 en wordt in 2024 opgeleverd. De kans bestaat dat er nadien een tweede capaciteitsuitbreiding volgt. Beide partners broeden immers op een plan om de productie – bij een stijgende vraag – verder op te schalen.

“Patiënten moeten de zekerheid hebben dat hun behandeling kan doorgaan. De markt moet daarvoor de zekerheid hebben dat ze op een betrouwbare levering van de radio-isotoop kunnen rekenen. Die belofte willen we hardmaken, ook als de vraag stijgt”, besluit Eric van Walle (SCK CEN). De tweede productiefaciliteit zou dan op de terreinen van het IRE in Fleurus komen.

Lutetium-177: een gepersonaliseerde geneeskunde

Lutetium-177 wordt op dit moment in ziekenhuizen gebruikt om neuro-endocriene tumoren te behandelen. Neuro-endocriene cellen bevinden zich vooral in de organen van het spijsverteringsstelsel, waaronder de maag, de pancreas en darmen. De radio-isotoop is echter ook veelbelovend voor de behandeling van prostaatkanker. Ze wordt ingezet in combinatie met gallium-68 (Ga-68). Met die laatste kunnen artsen de omvang van de prostaattumor in kaart brengen en de dosis van lutetium-177 daarop afstemmen, die de patiënt bij de behandeling toegediend moet krijgen.

Deel dit artikel