Overslaan en naar de inhoud gaan

INES 1 door foutieve levering van een radio-isotoop

20 januari '23

Het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN voert bestralingen in de BR2-onderzoeksreactor uit, waarna de bestraalde capsules wereldwijd geleverd worden. Op donderdag 12 januari 2023 werd er onbewust een verkeerde radio-isotoop aan de klant geleverd. De foutieve levering werd meteen ontdekt bij aankomst van het transport. Het incident had geen impact op het welzijn van personeelsleden, de bevolking of het leefmilieu.

Radioactief transport  (2022)

Op donderdag 12 januari 2023 bevatte een uitgaand transport onbewust een verkeerde radio-isotoop. De vergissing werd opgemerkt bij de levering ervan. De gebeurtenis had geen reële impact op het welzijn van de personeelsleden van SCK CEN, het transportbedrijf of de klant. De dosislimieten bleven immers gerespecteerd.

Het voorval werd na analyse ingedeeld op niveau 1 van de INES-schaal. Reden hiervoor is dat de inhoudsbeschrijving in de transportdocumenten door de vergissing niet overeenstemde met de werkelijke inhoud en de specificaties van de gebruikte transportcontainer werden overschreden. INES (International Nuclear Event Scale) is een communicatietool die toelaat om de ernst van een gebeurtenis waar ioniserende straling bij betrokken is begrijpelijk voor te stellen. Deze schaal telt zeven niveaus, gaande van 1 (anomalie) tot 7 (zwaar ongeval).

De gebeurtenis werd meteen gerapporteerd aan het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN analyseert hoe het incident is kunnen gebeuren. Het stelt alles in werking om het verwerkingsproces van de radio-isotopen verder te optimaliseren, opdat soortgelijke vergissingen in de toekomst vermeden kunnen worden.

Deel dit artikel