Overslaan en naar de inhoud gaan

Exploring 2040: Meer focus voor meer maatschappelijke impact

13 december '22

Nucleair onderzoekscentrum SCK CEN stelt toekomst- en investeringsplan ‘Exploring 2040’ voor met aandacht voor ontmanteling en afval, innovatieve nucleaire systemen en nucleaire geneeskunde.

Vandaag stelde de kersverse directeur-generaal Peter Baeten zijn toekomstplan voor het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN voor: Exploring 2040. De komende jaren zal het fors in nieuwe infrastructuur investeren. “Die infrastructuren zijn een noodzaak om onze maatschappelijke impact aan te scherpen, en dat in drie domeinen”, luidt het. SCK CEN wil het verschil maken in klimaatopwarming, de aanstormende ontmanteling en de strijd tegen kanker.

2022_Exploring-2040

"Gericht innoveren en investeren"

Dat én meer staat te lezen in het gloednieuwe strategische plan van SCK CEN, dat Peter Baeten vandaag onthulde. Met dat plan wil SCK CEN, het Belgische nucleaire onderzoekscentrum, de maatschappelijke impact van zijn onderzoek en toepassingen aanscherpen. “Gericht innoveren en investeren, dat is the way to go”, aldus Peter Baeten. “Tegelijk houden we alle kennis en ervaring aan boord. Onze medewerkers zijn het kloppende hart van ons onderzoekscentrum en maken onze ambitie waar.”

2022_SCK-CEN_Focus-2040

Focus op drie domeinen

‘Gericht’ is zonder enige twijfel het buzzword in de vernieuwde strategie. Voortaan zal SCK CEN zijn onderzoeksactiviteiten en -inspanningen ontplooien met het vizier op drie domeinen: innovatieve nucleaire systemen, het beheer van kernafval en ontmanteling, en een doortastende kankerbestrijding. “Met innovatieve nucleaire systemen, zoals kleine modulaire reactoren, willen we een belangrijke rol spelen in klimaatneutrale elektriciteitsproductie”, verduidelijkt Derrick-Philippe Gosselin, voorzitter van Raad van Bestuur van SCK CEN.

De huidige Belgische kerncentrales die uit bedrijf zullen worden genomen, moeten dan weer ontmanteld worden. Peter Baeten vervolgt: “We maken er onze opdracht van om Belgische spelers voor de binnen- en buitenlandse ontmantelingsmarkt klaar te stomen. Dat doen we door onze kennis naar industriële toepassingen te vertalen en bedrijven in hun specialisatietraject van ontmantelingsprofessional te begeleiden.”

Verder wil het onderzoekscentrum zijn rol in nucleaire geneeskunde vergroten.

“Onze BR2-onderzoeksreactor is al jaar en dag een onmisbare productiedraaischijf voor medische radio-isotopen. Die rol blijven we vervullen, maar onze ambitie is ook om te evolueren tot een farmaspeler in preklinisch onderzoek én pilootproductie van nieuwe radiofarmaca voor kankertherapieën”, verheldert Peter Baeten.

SCK CEN heeft, naast opdrachten voor klinische en industriële partners, ook een eigen kankeronderzoekslijn voor ogen. Die onderzoekslijn richt zich op innovatieve behandelingen voor drie specifieke kankers: glioblastoma (hersenkanker), darmkanker en eierstokkanker. “Vandaag de dag zijn vele van die kankers nog onbehandelbaar. Daar willen wij verandering in brengen.”

2022_SCK-CEN_Infrastructuur Exploring 2040

Infrastructuur als onderscheidingsmerk

Het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN scherpt zijn maatschappelijke ambitie dus aan. Het heeft alle troeven in handen om daarin te slagen: (meer dan) 70 jaar ervaring, betekenisvolle partnerschappen en unieke infrastructuur. Het strategisch plan reserveert ruimte om de bestaande infrastructuur te vernieuwen en uit te breiden met de financiële steun van de overheid.

Peter Baeten: “Onze infrastructuur is ons onderscheidingsmerk. Daarmee hebben we geschiedenis geschreven en onze rol als nucleaire innovator kunnen spelen. We zullen daarin dan ook blijven investeren.”

Er liggen heel wat bouwplannen op tafel zoals een innovatiehub voor ontmanteling, productiefaciliteiten voor de verdere scheiding en zuivering van medische radio-isotopen, RECUMO om de restanten van de productie van medische radio-isotopen te zuiveren, … Het strategische plan spreekt ook luid en duidelijk de belofte uit om MYRRHA verder te implementeren door de deeltjesversneller tot 600 MeV te bouwen – gekoppeld aan een extra bestralingsinstallatie. Die installatie laat ons toe om (meer) innovatieve medische radio-isotopen voor onderzoek te produceren en fundamenteel onderzoek uit te voeren.

20221213_SCKCEN_SMR

Belgisch demonstratiemodel SMR

Tenslotte heeft SCK CEN de ambitie om tegen 2040 een Belgisch demonstratiemodel van een nieuw type kleine modulaire reactor te bouwen in Mol – een zogenaamde Small Modular Reactor (SMR). Dat type, een loodgekoelde reactor op basis van snelle neutronen, is een wereldprimeur. Het voordeel van lood als koelmiddelkeuze is dat de nucleaire brandstof efficiënter opgebrand wordt en er op het einde van de rit minder kernafval overblijft. Met het demonstratiemodel wil het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN het pad effenen voor een commerciële uitrol van dergelijke innovatieve kernreactoren. De ontwikkeling van dat demonstratiemodel verloopt in samenwerking met nationale en internationale industriële partners.

Deel dit artikel