Overslaan en naar de inhoud gaan

Europees netwerk brengt nieuwe, medische radio-isotopen sneller bij patiënt

28 september '21

Europa is een netwerk rijker: PRISMAP. Dat netwerk verenigt meer dan 20 Europese academische instellingen en onderzoekscentra, waaronder SCK CEN. Ze zullen gecoördineerd samenwerken om de ontwikkeling van medische radio-isotopen een stevige duw in de rug te geven. Een duw tot bij de patiënt. Foto: ©CERN 2018-2021

SCK CEN - Deelname aan PRISMAP (2021)

Meer dan twintig academische instellingen en onderzoekscentra laten hun kennis, expertise en infrastructuur samenvloeien in het Europese medische isotopen programma: Production of high purity Isotopes by mass Separation for Medical Application oftewel ‘PRISMAP’. Dat recent opgerichte Europese netwerk ijvert ervoor om de ingebruikname van nieuwe, medische radio-isotopen te versnellen. Die gecoördineerde samenwerking zal een wereld van verschil betekenen, meent het nucleaire onderzoekscentrum en stichtend lid SCK CEN. Medische radio-isotopen leveren een cruciale bijdrage in alle fasen van de kankerzorg: van vroegtijdige opsporing, diagnose en behandeling, tot palliatieve zorg. “Radio-isotopen die bij doelgerichte kankerbehandelingen worden ingezet, winnen steeds meer aan belang. Er zijn tal van veelbelovende radio-isotopen die ervoor in aanmerking komen. Om hun therapeutische effect te bewijzen, moet er verder onderzoek gebeuren. Wetenschappers hebben een betrouwbare bevoorrading nodig om onderzoek te kunnen verrichten. Daar stropt het vaak, want de industrie investeert enkel radio-isotopen met een welvarende afzetmarkt. Die zekerheid biedt wetenschappelijk onderzoek. Dankzij dit netwerk kunnen we onderzoek en productie als een geoliede machine laten samenwerken”, aldus Koen Vermeulen, PRISMAP-co-coördinator bij SCK CEN.

SCK CEN - Deelname aan PRISMAP (2021)

Bijdrage met BR2, NURA, MYRRHA en SCK CEN Academy

Concreet zal het Europese netwerk de toegang tot nieuwe, medische radio-isotopen voor (pre)klinisch onderzoek vergemakkelijken. Daarom bestaat PRISMAP uit vooraanstaande, Europese instellingen met unieke faciliteiten als onderzoeksreactoren, deeltjesversnellers en radiochemische laboratoria. “Specifiek voor SCK CEN kunnen de PRISMAP-partners rekenen op onze BR2-onderzoeksreactor voor de productie van medische radio-isotopen enerzijds en ons kankerbestrijdingsprogramma NURA anderzijds. Met NURA treden we op als preklinische onderzoekspartner en producent van medische radio-isotopen – gespecialiseerd in radiofarmaca”, vervolgt Ruth Vreys, projectleider van NURA en PRISMAP-co-coördinator bij SCK CEN.

PRISMAP heeft een toekomstgerichte focus. Om de capaciteiten te vergroten, verwelkomt het ook faciliteiten die in de steigers staan. MYRRHA’s ISOL-installatie (Isotope Seperation On-Line) is daar één van. In die installatie zullen onderzoekers theranostische radio-isotopen – radio-isotopen voor therapeutische behandeling of diagnostisch onderzoek – ontwikkelen.

Om in onderzoek en ontwikkeling grote sprongen voorwaarts te kunnen maken, is kennisuitwisseling onontbeerlijk. Daarom is – vanuit SCK CEN – ook de SCK CEN Academy nauw betrokken bij dit netwerk. Zij zullen workshops en seminaries organiseren om kennisoverdracht te garanderen.

Wat zijn doelgerichte behandelingen?

Bij doelgerichte kankerbehandelingen brengt een dragermolecule een therapeutisch radio-isotoop heel precies naar de kankercellen. Zodra de dragermolecule zich aan de cel heeft vastgehecht of erin wordt opgenomen, kan de radio-isotoop de kankercel bestralen. De kankercellen raken beschadigd, waardoor ze afsterven en de tumor zelf uiteindelijk krimpt of verdwijnt.

Wil je meer weten over PRISMAP in zijn geheel?

Lees dan het officiële persbericht 

Deel dit artikel