Overslaan en naar de inhoud gaan

Eric Salmon ontvangt leerstoel “Roger Van Geen”

03 februari '21

Op woensdag 3 februari 2021 ontving Eric Salmon de leerstoel “Roger Van Geen 2019”. Eric Salmon is doctor in de geneeskunde, gespecialiseerd in neurologie en nucleaire geneeskunde. De prijs werd overhandigd door Eric van Walle en Thomas Pardoen, respectievelijk directeur-generaal en voorzitter van de het Wetenschappelijk Adviescollega van SCK CEN, en Véronique Halloin, secretaris-generaal van F.R.S.-FNRS. (Portretfoto: ©vedia)

SCK CEN - Roger Van Geen (2021)

Jaren geleden zette professor Roger Van Geen het belang van behoud en overdracht van kennis op de agenda van SCK CEN. Met de leerstoel ‘Roger Van Geen’ beloont SCK CEN uitmuntende wetenschappers, die in het brede nucleaire domein dat gedachtengoed verderzetten. De award wordt toegekend door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en het Fonds de la Recherche Scientifique-FNRS (F.R.S.-FNRS). “Het is een bekroning voor opmerkelijk onderzoek”, aldus Eric van Walle, directeur-generaal van SCK CEN. Aan die bekroning is een geldprijs van €12 500 gekoppeld.

Dat het werk van prof. dr. Eric Salmon het label ‘opmerkelijk academisch onderzoek’ verdient, is onmogelijk te betwisten. Hij werd dan ook door een onafhankelijke jury verkozen als winnaar van de leerstoel ‘Roger Van Geen 2019’. Van Walle: “Prof. dr. Eric Salmon wijdt zijn carrière aan neurodegeneratieve ziekten en stelt alles in werking om het steeds beter te begrijpen. Hij heeft in dat domein talrijke publicaties op zijn naam staan.”

SCK CEN - Roger Van Geen (2021)

Neurodegeneratieve aandoeningen tasten neuronen in de hersenen aan, waardoor bepaalde hersengebieden vroegtijdig verouderen en krimpen. “Een vroegtijdige detectie is van groot belang. Dat vergroot de kans dat een eventuele behandeling helpt om de ziekte te stabiliseren, vertragen of verzachten”, legt prof. dr. Eric Salmon uit. Het werk sluit aan bij de inspanningen die SCK CEN in het domein van nucleaire geneeskunde levert.

Een tweede selectiecriterium waarmee de jury van FWO en FNRS rekening houdt, is een track record in onderwijs. “Excellent maatschappelijk onderzoek krijgt een extra meerwaarde,  wanneer wetenschappers de verworven kennis delen met peers en met de volgende generatie onderzoekers. Daarom organiseren we een reeks lezingen, waarin de genomineerde zijn expertise toelicht”, aldus Michèle Coeck, directeur van de SCK CEN Academy.

 

De neurologische aandoening heeft op dat moment nog geen onomkeerbare schade aangericht.
In dat stadium boeken behandelingen het beste resultaat.
Eric Salmon

Lezingenreeks

In de komende weken geeft Eric Salmon toelichting over zijn werk in een lezingenreeks aan studenten, academici en onderzoekers van SCK CEN en andere instellingen. “Het belooft een interessant programma te worden”, verklapt Michèle Coeck (SCK CEN Academy). Op het programma staan lezingen over:

  • moleculaire beeldvorming en biomarkers voor nieuwe concepten van neurodegeneratieve ziekten (bv. ALS, Ziekte van Huntington, Parkinson en Alzheimer);
  • biomarkers voor Alzheimer en frontotemporale dementie, een vorm van dementie die vaak op jongere leeftijd voorkomt;
  • biomarkers bij Parkisonsyndromen;
  • moleculaire beeldvorming van synaptopathie. Synaptopathie is een hersenziekte, waarbij de synapsen – verbindingen tussen zenuwcellen – kapot zijn. Dat is de belangrijkste verklaring voor symptomen bij neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer.
SCK CEN - Roger Van Geen (2021)

Biomarkers zijn natuurlijke moleculen, genen of andere biologische karakteristieken die meer vertellen over processen in het lichaam. ”Daarmee kunnen we bijvoorbeeld voorspellen welke patiënten ziekten als Alzheimer en Parkinson ontwikkelen. En het belang daarvan is, zoals gezegd, niet te onderschatten. De neurologische aandoening heeft op dat moment nog geen onomkeerbare schade aangericht. In dat stadium boeken behandelingen het beste resultaat”, besluit prof. dr. Eric Salmon.

Chair Roger Van Geen 2021: inschrijvingen geopend

De leerstoel “Roger Van Geen” wordt – op initiatief van SCK CEN – tweejaarlijks uitgereikt door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en het Fonds de la Recherche Scientifique-FNRS (F.R.S.-FNRS). Begin januari zijn de inschrijvingen voor de leerstoel “Roger Van Geen” 2021 geopend. Het nominatiedossier moet ten laatste op 12 april 2021 bij het FWO ingediend worden.

Meer informatie

Prof. Roger Van Geen (1935-1995)

Prof. Roger Van Geen behaalde het diploma van licentiaat in de Natuurkunde en van doctor in de Wetenschappen aan de ULB. Later werd hij hoogleraar en decaan aan de faculteit Wetenschappen en Toegepaste wetenschappen aan de VUB, waar hij in 1974 rector werd benoemd. Onder zijn rectoraat werd het academische ziekenhuis van de VUB in gebruik genomen en besliste hij ook tot de bouw van een oncologisch centrum en een kinderziekenhuis.

In 1975 werd Prof. Van Geen lid van de raad van bestuur van SCK CEN, in 1989 afgevaardigde bestuurder en vanaf 1991 voorzitter. Hij heeft een beslissende stempel gedrukt op de wetenschappelijke ambities van SCK CEN en leverde een belangrijke bijdrage aan de opbouw van een groot netwerk van internationale relaties. Hij was ook een bruggenbouwer naar de politiek en de humane wetenschappen.

Deel dit artikel