Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgische onderzoeksreactor BR2 start niet op in november

18 november '22

De start van deze 35 dagen-durende cyclus was voorzien op 28 oktober, maar werd uitgesteld wegens een mechanische defect aan een terugslagklep. De nodige inspecties werden onmiddellijk uitgevoerd en zijn afgerond. Op basis hiervan is een veiligheidsanalyse uitgevoerd en een dossier overhandigd aan de veiligheidsautoriteiten. De gesprekken met de veiligheidsautoriteiten resulteerden tot nu toe niet in een goedkeuring om op te starten. Daarom besloot SCK CEN om deze cyclus te schrappen.

SCK CEN - Infrastructuur BR2 (2019)

Om de impact van de levering van medische radio-isotopen zo veel mogelijk te beperken, werden andere producenten, zoals de Zuid-Afrikaanse reactor Safari-1 onmiddellijk gecontacteerd, zij hebben hun cyclus verlengd om te zorgen voor een beperkte extra bevoorrading. Ook in Tsjechië is voorzien om reactor LVR-15 vervroegd op te starten om extra medische radio-isotopen te produceren.

Het is de eerste keer in 50 jaar dat onze betrouwbare onderzoeksreactor BR2 een volledige cyclus mist. We zijn ons bewust van de enorme impact van deze gemiste cyclus op de bevoorrading van medische radio-isotopen voor kankerdiagnoses en therapie.  SCK CEN stelt alles in het werk om op 20 december van start te gaan met de volgende voorziene cyclus.

Deel dit artikel