Overslaan en naar de inhoud gaan

Doelgerichte, interne radiotherapie

Kanker behandelen met medische radio-isotopen

Kanker beter bestrijden

Doelgerichte, interne radiotherapie: dat is de toekomst van kankerbehandeling. Het gaat over geneesmiddelen die een radioactief isotoop via een dragermolecule naar de tumor brengen. Daar kunnen ze heel lokaal de kankercel aanvallen, waardoor de tumor krimpt of verdwijnt. Het gezonde menselijke weefsel errond? Dat blijft ongeschonden. De neveneffecten van deze kankerbehandeling zijn dan ook een pak kleiner.

Dit type kankerbehandeling wordt vandaag al toegepast bij patiënten, maar is ook nog volop in ontwikkeling. Om innovaties in dit domein te versnellen heeft SCK CEN een eigen kankeronderzoeksprogramma opgezet.

💡 Meer weten? Lees hier verder.

Hoe werkt deze doelgerichte behandeling?

Het radioactieve geneesmiddel – of beter het ‘radiofarmaceutical’ – wordt bijvoorbeeld ingespoten en verspreidt zich binnen de bloedbaan. De dragermolecules vervoeren de radio-isotopen naar de kankercellen van de tumor en de uitzaaiingen. Kankercellen van bijvoorbeeld prostaatkanker en uitzaaiingen daarvan hebben specifieke eiwitten op hun celoppervlak. Die eiwitten komen daar vaker voor dan op het celoppervlak van gezonde cellen. Het zijn als het ware herkenningspunten waarop de dragermolecule zich kan vasthechten. De alfa- of bètastraling die de radio-isotopen uitzenden, geven lokaal heel veel energie af en brengen de kankercellen van dichtbij veel schade toe. De straling vernietigt de kankercellen, terwijl het gezonde cellen intact houdt.


Getuigenis van Francis Ligot

Francis Ligot onderging al twee keer doelgerichte, interne radiotherapie. Ooit werd hij verslagen door het vonnis van pancreaskanker, vandaag omarmt hij het leven als een levensgenieter.

"Of ik het zo weer zou doen? Zonder enige aarzeling! Het was de meest efficiënte behandeling en ik had geen bijwerkingen. Het heeft me een aantal jaren van leven gegeven. Ik ben één van de gelukkigen die van zo'n behandeling te genieten, en ik prijs SCK CEN voor zijn inspanningen om de behandeling toegankelijk te maken voor iedereen. Want geloof me, er is niets kostbaarder dan het leven zelf." - Francis Ligot

nuclear-medicine-banner

Wist je dat...

medische radio-isotopen al sinds jaar en dag voor diagnoses worden gebruikt?

Bijna 7 miljoen patiënten ondergaan jaarlijks een medisch onderzoek, dankzij de Belgische productie van molybdeen-99: één van de meest gebruikte radio-isotopen in de nucleaire geneeskunde om diagnoses te stellen. SCK CEN draagt met kennis, ervaring en BR2 (Belgian Reactor 2) bij aan vroegere diagnoses van tal van verschillende ziektebeelden. België hoort dankzij BR2 bij het handvol wereldspelers in de productie en verdeling van medische radio-isotopen om diagnoses te kunnen stellen.

Welke andere kankerbehandelingen bestaan er naast de interne radiotherapie?

 • ook wel ‘bestraling’ genoemd en de meest voorkomende behandeling. De arts stelt het bestralingstoestel af op de plek in je lichaam die bestraald moet worden met hoogenergetische deeltjes of golven bedoeld om kankercellen te vernietigen of beschadigen.

  SCK CEN heeft veel expertise in deze vorm van kankerbehandeling.

 • Sommige tumoren hebben hormonen nodig om te groeien. Hormonale therapie remt of blokkeert de werking van hormonen of zorgt dat ons lichaam minder hormonen maakt. Zo overleven de kankercellen minder goed of sterven ze af.

  Deze therapie gebruikt geen ioniserende straling.

 • Een operatie is vaak bedoeld om iemand te genezen, maar is enkel nuttig vóór er uitzaaiingen zijn. De arts snijdt de tumor en het weefsel eromheen weg. Zo is de kans groter dat alle kankercellen verdwijnen. Kan iemand niet meer genezen? Dan helpt een operatie soms om klachten te verminderen.

  Deze therapie gebruikt geen ioniserende straling.

 • Immunotherapie is een behandeling met medicijnen die het natuurlijke afweersysteem helpt om kankercellen te herkennen en te vernietigen. Het werkt niet direct in op de tumor, zoals bijvoorbeeld chemotherapie, maar helpt je lichaam om de kankercellen zelf op te ruimen.

  Deze therapie gebruikt geen ioniserende straling.

 • Chemotherapie is een behandeling met medicijnen die kankercellen doden of de celdeling remmen. De medicijnen verspreiden zich via het bloed door het lichaam waardoor ze bijna alle plaatsen met kankercellen bereiken.

  Deze therapie gebruikt geen ioniserende straling.

Deel deze pagina