Overslaan en naar de inhoud gaan

Spirulina cryopreservatie

Neem de controle over je kwaliteit

INSPIRATION Spirulina (2019)

Spirulina, het is een populaire superfood, rijk aan eiwit en goed voor het immuunsysteem. Maar het productieproces? Dat brengt lastige uitdagingen met zich mee. De spirulinastammen gezond houden in de winter is niet evident. En tijdens het kweekseizoen is er een risico op ‘culture breakdown’, oftewel het plots afsterven van de kweek. De nood voor een betrouwbaar starter inoculum is hoog, want het contaminatiegevaar sluimert steeds. Zoals met alles, is het echter de kwaliteit én de kwantiteit van je stamcultuur die bepalen hoe goed jij op de markt kan scoren.

Cryopreservatie: redder van jouw stamcultuur

Je bent op zoek naar een manier om onzekerheden te minimaliseren, dat begrijpen we. Meer nog: SCK CEN helpt je de controle over je spirulinaproductie weer helemaal terug te winnen. Hoe? Met een wereldprimeur: uit ons jarenlang ruimteonderzoek volgde een methode om spirulina levend in te vriezen en te ontdooien zonder kwaliteitsverlies en zonder contaminatiegevaar.

Hoe kunnen we jou helpen?

De grootste uitdaging bij spirulinaproductie?
Een continue kwaliteit garanderen.
Daar weten wij wel raad mee.
Felice Mastroleo, microbioloog SCK CEN

Hoe blijf je de baas van je productieproces?

Of je nu een kleine boer met enkele bassins, een massaproducent of een onderzoeksinstituut bent die spirulina kweekt in labo's: je stamcultuur gezond houden is jouw topprioriteit. Zowel het continu in leven houden van zuivere culturen onder labocondities als het opstarten van nieuwe kweken vertrekkende van een starter inoculum van een concullega gaan gepaard met heel wat risico’s. De kans op pathogene besmettingen is niet te onderschatten.

En de weinige zekerheden van het productieproces brengen je product, je klantenportefeuille en je reputatie van het volgende voorjaar steeds in gevaar.

SCK CEN helpt je om het hele jaar door je troeven te behouden

SCK CEN vond een methode om spirulina te bewaren door het in te vriezen. We preserveren de stam onder de exacte condities zoals jij die aanlevert, inclusief het evenwicht met andere micro-organismen, nutriënten en mineralen. Het enige dat jij nog moet doen, is je bassins klaarmaken om het consortium na de winter of na een “breakdown” weer te ontvangen. Zo zet je de kweek in optimale omstandigheden voort.

INSPIRATION Spirulina (2019)

SCK CEN & spirulina: vanwaar de expertise?

Onze interesse in spirulina komt voort uit ons ruimtevaartonderzoek. Als nucleair onderzoekscentrum ontrafelt SCK CEN alles over kosmische straling en bacteriën. Hoe gedragen micro-organismen zich in de ruimte? Kunnen astronauten ze inzetten om zelf zuurstof, water en voedsel te produceren? Ons onderzoek vindt zowel in de ruimte als op Aarde plaats en levert dus een schat aan kennis en ervaring op. Daar kan jij bij deze ook van gebruik maken.

Lees meer over ons spirulina-onderzoek

2016-INSPIRATION-Congo-spirulina

INSPIRATION: Strijd tegen chronische ondervoeding

SCK CEN is erop gebrand om onderzoeksresultaten om te zetten naar waardevolle toepassingen voor de samenleving. We delen onze kennis - door het beschikbaar te stellen voor jou als spirulina-producent bijvoorbeeld - én we zetten een sociaal engagement op dankzij het project INSPIRATION. Zo ontwikkelen en ondersteunen we de teelt van spirulina in de Democratische Republiek Congo. 43% van alle kinderen jonger dan vijf leven daar chronisch ondervoed en we geloven dat het voedingsrijke spirulina daar een belangrijk strijdwapen in kan zijn.

Lees meer over ons actieplan

Klaar om je spirulinaproductie veilig te stellen?

Vul het onderstaande formulier in en wij tonen je hoe SCK CEN jou kan helpen om er te geraken.

Geef ons indien nodig meer informatie over uw verzoek. Wil je meerdere bestanden delen? Dan raden we je aan om alles samen te voegen in een zip-bestand en dit te uploaden.
Slechts één bestand.
16 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, jpeg, png, bmp, eps, tif, pict, psd, txt, rtf, html, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, xml, avi, mov, mp3, ogg, wav, bz2, dmg, gz, jar, rar, sit, svg, tar, zip.

Deel deze pagina