SCK CEN investeert continu in beveiliging
Wereldwijd leveren nucleaire instellingen inspanningen om hun site, zowel fysiek als digitaal, sterk te beveiligen. Ook wij, bij het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN. De voorbije jaren hebben we tal van beveiligingsmaatregelen ingevoerd en investeerden we fors in beveiliging en getraind personeel. Dit is geen eenmalige inzet: we blijven voortdurend investeren en streven naar continue verbetering op het vlak van beveiliging. Om de beveiliging te waarborgen, delen we nooit gedetailleerde informatie over gerelateerde maatregelen, procedures of personeelsbezetting. Deze webpagina zal dus niet in detail treden, maar toont wel onze inzet om de hoogste beveiligingsnormen te handhaven.
Wij, bij SCK CEN, nemen onze verantwoordelijkheid om onze wettelijke verplichtingen inzake beveiliging na te komen en de beveiliging van ons fysiek en digitaal terrein te verzekeren. Onze beveiliging beschermt niet alleen onze bedrijfsinformatie. Het zorgt er ook voor dat alleen bevoegde, opgeleide personen met radioactieve materialen in aanraking kunnen komen en nucleaire kennis enkel voor vreedzame toepassingen wordt ingezet. Verder zorgt ons beveiligingssysteem ervoor dat toegangen tot onze site en documenten sterk gecontroleerd en beheerd zijn, zodat we sabotage, diefstal of andere vormen van kwaadwillige acties kunnen weerstaan.
Detect, delay, respond
Onze beveiligingsstrategie is conform het Koninklijk Besluit van 17 oktober 2011 en hanteert het defence in depth-principe. Het combineert meerdere verdedigingslagen en verscheidene soorten van beveiligingsmaatregelen om de veiligheid te waarborgen. Zo installeerden we verschillende, redundante detectie- en vertragingssystemen, doorgedreven toegangscontroles, getraind bewakingspersoneel en een response force. Zo bouwen we zekerheid in onze beveiliging: we vermijden dat onze beveiligingsstrategie van één enkele maatregel op één enkele locatie afhangt.
Die preventieve beveiligingsmaatregelen dienen – bij een eventuele, potentiële indringer – voor drie doelen: detecteren, vertragen en neutraliseren. Ons beveiligingssysteem is zo uitgewerkt dat we bedreigingen zo snel mogelijk detecteren, de barrières een ongeoorloofde toegang tot onze infrastructuur vertragen en we snel optreden.
Beveiligde ICT-infrastructuur
Ook onze digitale omgeving rekenen we bij ‘ons terrein’. Daarom schenken we bijzondere aandacht aan een geavanceerde en sterk beveiligde ICT-infrastructuur. Ook hier hanteren we het defence in depth-principe. We hebben ook een eigen information security office, die over het geheel waakt. Daarnaast ondersteunen commerciële partners én overheidsactoren om onze cyberveerkracht te versterken. Met onze gepaste maatregelen verzekeren we dat een cyberincident niet tot een radiologisch incident kan leiden.
Officiële erkenning van FANC
Exploitanten zijn bij wet verplicht om een grondige analyse uit te voeren van vastgestelde dreigingsscenario’s. Daarbij moet ook rekening worden gehouden met een mogelijke insider threat: een medewerker die zijn geautoriseerde toegang aanwendt om schade aan het onderzoekscentrum toe te brengen. Die gegevens worden vervat in een erkenningsdossier en vertaald in gepaste maatregelen op het terrein om de beveiliging van de site te maximaliseren.
In 2019 mochten we voor onze inspanningen een officiële erkenning van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) in ontvangst nemen. Daar ging een strenge audit aan vooraf. FANC ging elke omschrijving in het erkenningsdossier minutieus na, hield technische vergaderingen en bracht meerdere plaatsbezoeken.
Periodieke beveiligingsoefeningen
Een sterke beveiliging begint bij fysieke maatregelen, maar eindigt er niet. Het credo van de beveiligingssector is ‘blijven oefenen’. Om die vaardigheden in de vingers te hebben, organiseert SCK CEN veelvuldig table-top-oefeningen – oefeningen zonder acties op het terrein – en terreinoefeningen. Ook FANC houdt de vingers aan de pols en plant periodieke inspecties in.
1000 paar ogen
Al zijn het niet alleen de officiële instanties die het bewakingsconcept doen slagen. Beveiliging leeft sterk onder onze medewerkers. Met hen hebben we een duizendtal extra paar ogen om een oogje in het zeil te houden.
Voelbare beveiligingsmaatregelen voor omwonenden en bezoekers
-
Definitieve afsluiting van Boeretang
In 2016 werd de Boeretang definitief gesloten voor doorgaand verkeer. De straat is enkel toegankelijk voor houders met een badge. Die maatregel resulteerde in minder verkeer en dus meer controle over wie de site passeert.
-
Gescheiden terreinen voor VITO en SCK CEN
In 1991 droeg SCK CEN – na een overheidsbeslissing – zijn niet-nucleaire activiteiten over aan de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). Het onderzoek splitste in twee, en zo ook het bedrijfsterrein. Er kwam een strikte scheiding tussen beide terreinen.
-
Nieuwe hoofdingang
In 2025 neemt SCK CEN zijn nieuwe hoofdingang in gebruik. Die nieuwe hoofdingang versterkt onze toegangscontroles en vormt het sluitstuk van de strikte scheiding VITO-SCK CEN.
Koninklijk Besluit van 17 oktober 2011
Een eerste beveiligingsgolf kwam op gang na de aanslagen van 9/11, een tweede golf na de terreurdaden in Parijs en Brussel. Er was een groeiende nood aan een overkoepelend, regelgevend kader. Onder diplomatieke druk van de Verenigde Staten werd die nood ingevuld en dat kader internationaal verankerd. Op 17 oktober 2011 verschenen in het Belgisch Staatsblad vier Koninklijk Besluiten betreffende de fysieke beveiliging van het kernmateriaal en de nucleaire installaties. Concreet maken deze vier KB’s het reglementair kader van de fysieke beveiliging van het kernmateriaal, de nucleaire installaties en het nucleaire vervoer.
- Koninklijk besluit van 17 oktober 2011 betreffende de fysieke beveiliging van het kernmateriaal en de nucleaire installaties (Surf naar het KB);
- Koninklijk besluit van 17 oktober 2011 betreffende de categorisering en de definiëring van veiligheidszones in de nucleaire installaties en de nucleaire vervoersbedrijven (Surf naar het KB);
- Koninklijk besluit van 17 oktober 2011 betreffende de veiligheidsattesten voor de nucleaire sector en tot regeling van de toegang tot de veiligheidszones, het kernmateriaal of tot de nucleaire documenten in bepaalde bijzondere omstandigheden (Surf naar het KB);
- Koninklijk besluit van 17 oktober 2011 houdende de categorisering en de bescherming van nucleaire documenten (Surf naar het KB).
Op 17 maart 2024 verscheen bijkomend het KB betreffende de beveiliging van radioactieve stoffen en bepaalde kernmaterialen. Dit KB treedt in werking op 1 juli 2024 en zal ook binnen het SCK CEN aanleiding geven tot updates van het reeds bestaande beveiligingssysteem (Surf naar het KB).