Overslaan en naar de inhoud gaan

Lespakket: Leven na Fukushima

SCK CEN Academy Lesmateriaal 10 jaar Fukushima H1 Masako

Levensechte verhalen leren 3e graad middelbaar over het leven na een kernramp

Er zijn 10 jaar verstreken sinds de aardbeving en tsunami grote delen van de Japanse oostkust verwoestten en een kernongeval veroorzaakten in de Fukushima Daiichi kerncentrale. Deze leermaterialen blikken terug op die 10 jaar aan de hand van een meisje dat Masako heet. Masako is 17 jaar en is samen met haar ouders geëvacueerd uit Okumo, de stad waar de Fukushima Daiichi kerncentrale gelegen is. Alhoewel Masako een fictief personage is, zijn de verhalen en foto’s gebaseerd op persoonlijke ervaringen.

2021_Joke Kenens SCK CEN Lespakket - leven na Fukushima

Over de auteur van het lespakket

In het kader van haar doctoraatsonderzoek rond burgerwetenschap trok Joke Kenens (KU Leuven) in 2018 en 2020 meermaals naar Japan om burgerorganisaties die radioactiviteit meten te bezoeken. Met behulp van collega’s op SCK CEN bundelde ze die ervaringen in een lespakket dat toegankelijk is voor jongeren van het 5de en 6de middelbaar (ASO, TSO en BSO). Het doel? Leren over radioactiviteit en over de impact van een kernongeval op het dagelijks leven.

Dit project werd uitgevoerd in het kader van het SCK CEN-programma voor de integratie van maatschappelijke en ethische aspecten verbonden aan nucleair onderzoek. Het lespakket kwam tot stand in samenwerking met de Cel Crisisbeheer en Beslissingsondersteuning, wetenschappers van SCK CEN en SCK CEN Academy.

Ik wil SCK CEN en de betrokken collega's uitdrukkelijk bedanken voor het delen van hun expertise. Het kwam de kwaliteit van dit lespakket enkel ten goede. Bijzondere dank dus aan Catrinel Turcanu, Klaas van der Meer, Riccardo Rossa, Christophe Gueibe en Michèle Coeck.
Joke Kenens

Lesgeven in 1, 2, 3

Het lespakket Leven na Fukushima bestaat uit 3 hulpmaterialen waarmee je onmiddellijk aan de slag kan.

  1. Start bij de handleiding voor leerkrachten.
  2. Geef les aan de hand van deze webpagina's of de allesomvattende Prezi-presentatie.
  3. En ga de interactie aan met bijhorende werkbundel voor leerlingen.

Hoe is het lespakket inhoudelijk opgebouwd?

Het lespakket bestaat uit 4 delen: 11 maart 2011, Mijn leven in Fukushima, Straling meten in een burgerlabo en België en Fukushima. De onderdelen kunnen als een geheel gebruikt worden of als aparte delen.

Je kan deze website of de Prezi-presentatie gebruiken om door de verschillende thema’s te navigeren. Er zijn oefeningen voor leerlingen voorzien in een werkbundel en online. Je kan de oefeningen integraal downloaden of per thema.

Heb je vragen over het lespakket 10 jaar Fukushima?

Contacteer Joke Kenens, bedenker en maker van dit project.

Contacteer Joke

Deel deze pagina