Tweede aflevering van R.E.A.C.T-podcast staat online
SCK CEN lanceert podcast over Radioligand Therapy
Ontdek een nieuwe dimensie van kankerbestrijding met de Engelstalige podcast van SCK CEN: ‘R.E.A.C.T. – Radionuclide Enables Alternative Cancer Treatment’. Die podcast verkent de kracht van atomen en hun potentieel om kankerbestrijding voorgoed te herdefiniëren. Luister mee en verdiep je in grensverleggend onderzoek met hoopvolle perspectieven. De tweede aflevering staat nu online!
Radioligand Therapy - ook Targeted Radionuclide Therapy genoemd - gebruikt therapeutische radio-isotopen om kankercellen in het lichaam heel lokaal te bestrijden. Het gezonde weefsel blijft daarbij grotendeels onaangetast. Het resultaat? Minder bijwerkingen. In ‘R.E.A.C.T’ schuiven telkens twee experten aan tafel en werpen ze vanuit hun functie een blik op die innovatieve kankerbehandeling.
Podcast 'R.E.A.C.T.'
Aflevering 1 – From biological mechanisms to productionStarten doen we met Irina Primac en Johan Vereecken. Irina is kankeronderzoekster bij SCK CEN en Johan verzorgt – voor onze BR2-onderzoeksreactor – de productie- en transportplanning van radio-isotopen. Samen met hen duiken we in de menselijke biologie en kernfysica. Wat zijn medische radio-isotopen? Waarom kunnen we geen voorraad aanleggen? Hoe weten die kleine deeltjes tumoren op te sporen en tegelijk uitzaaiingen te vinden? Welke twee kankers worden vandaag al met radio-isotopen behandeld? En wat mogen we in de toekomst nog van deze behandeling verwachten? Veel vragen en evenveel antwoorden in deze podcast. |
||
Aflevering 2 – Better quality of lifeIn de tweede aflevering van R.E.A.C.T. schuiven Dr. Carlos Artigas en Erik Briers aan tafel. Dr. Artigas is Director of Clinic bij het Jules Bordet Instituut, een Europees referentiecentrum voor nucleaire geneeskunde. Erik Briers is vicevoorzitter van Europa Uomo, een overkoepelende organisatie die 27 Europese patiëntenorganisaties voor prostaatkanker vertegenwoordigt. Ze hebben nauw contact met patiënten en delen vanuit dat perspectief hun visie op radioligandtherapie. Wie komt in aanmerking voor deze behandeling en waarom ervaren patiënten minder bijwerkingen? Wat betekent dat voor hun levenskwaliteit? Hoe kwamen wetenschappers op het idee voor deze innovatieve therapie en wat is het verschil met externe radiotherapie? Hoeveel patiënten heeft het Jules Bordet Instituut al behandeld? Luister naar de tweede aflevering en ontdek de antwoorden. |
Surf snel naar Spotify en beluister de podcast.
European Cancer Week
Elk jaar – van 25 tot en met 31 mei – is het de ‘Europese Week tegen Kanker’. Die week vestigt de aandacht op alle aspecten van kanker: gaande van preventie en diagnose tot nieuwe behandelingen en geneesmiddelen. Door in heel Europa méér te communiceren, wil die week de bewustwording daarover vergroten. En daarom lanceert SCK CEN net in die week deze podcast.
⬅️ De podcast werd uitgewerkt in samenwerking met studenten van KU Leuven.
Gerelateerde artikels
- 19 juni '24
- 25 maart '24
- 29 februari '24