Overslaan en naar de inhoud gaan

SCK CEN erkend als rolmodel door de hoogste internationale overheid in atoomenergie, IAEA

19 september '17

Wenen – Maandag 18 september - De jarenlange ervaring van SCK CEN in R&D en het unieke karakter van zijn onderzoeksinfrastructuren heeft het IAEA (International Atomic Energy Agency) ertoe gebracht om het ICERR label toe te kennen aan het Belgische onderzoekscentrum. De officiële uitreiking gebeurde gisteren in aanwezigheid van Yukiya Amano, Directeur-Generaal van het IAEA, tijdens de 61e algemene conferentie van het IAEA in Wenen.

ICERR uitreiking_SCK CEN_IAEA (2017)

SCK CEN is het derde instituut ter wereld, na Frankrijk en Rusland, dat dit unieke label voor een periode van 5 jaar mag ontvangen. Dit is een uitmuntende erkenning voor België.

Het IAEA wil met dit ICERR label (International Centre based on Research Reactors) een internationale referentielijst van geavanceerde nucleaire onderzoekscentra opstellen voor landen die nucleaire wetenschap en technologische programma’s, inclusief nucleaire energie, verder willen ontwikkelen. Het doel hiervan is om lidstaten, die geen onderzoeksreactoren hebben, te helpen om voor een bepaalde periode toegang te krijgen tot deze infrastructuur.

“Het IAEA ICERR programma helpt IAEA lidstaten toegang te krijgen tot de allernieuwste faciliteiten zodat ze hun doelstellingen bereiken voor nationaal nucleair onderzoek, ontwikkeling en ontplooien van competenties “ zei IAEA Directeur-Generaal Yukiya Amano op de officiële uitreiking gisteren. “ Dankzij geavanceerde opleidingen kan ICERR kennis stimuleren, nucleaire vaardigheden verder ontwikkelen en een nucleaire veiligheidscultuur opbouwen.”

SCK CEN Academy bouwt hierop verder door vanuit haar jarenlange expertise een uitgebreid pakket aan opleidingen aan te bieden. Vorig jaar volgden maar liefst 1300 studenten en deskundigen een opleiding of een trainingsprogramma aan SCK CEN. 100 bachelor- en masterstudenten voerden hun thesissen uit in onze laboratoria en 24 nieuwe doctoraatsstudenten werden geselecteerd om hun onderzoeksprojecten in Mol te starten.

“Het ICERR label is een erkenning voor onze deskundigheid in vorming en opleiding. De nucleaire expertise die we vanuit onze R&D activiteiten hebben opgebouwd voedt de opleidingsactiviteiten waarmee we kennis en vaardigheden overdragen naar de huidige en toekomstige generaties. Onze nucleaire installaties en meer specifiek onze onderzoeksreactoren zijn hiervoor een essentiële ondersteuning.” vertelde Michèle Coeck, hoofd SCK CEN Academy.

“Onze infrastructuur en unieke expertise zijn erkend door de hoogste internationale overheid in atoomenergie. Deze heeft ons als onderzoekcentrum de status van rolmodel gegeven voor de komende jaren. Ongetwijfeld zal deze erkenning de zichtbaarheid van SCK CEN nog versterken en leiden tot de realisatie van nieuwe projecten.” zei Eric van Walle, directeur-generaal van SCK CEN. 

Deel dit artikel