Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe productiefaciliteit van SCK CEN helpt meer kankerpatiënten

28 november '23

Eerstesteenlegging voor meer radio-isotopen en dus meer levensreddende zorg

Vanaf 2026 neemt het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN een gloednieuwe productiefaciliteit voor therapeutische radio-isotopen in gebruik. Die installatie, genaamd CRF, betekent een essentiële stap voorwaarts in kankerbestrijding. Vandaag werd symbolisch de eerste steen gelegd – in aanwezigheid van patiënt Francis Ligot, Stella Kyriakides, Europees Commissaris voor Volksgezondheid en Voedselveiligheid, en Tinne Van der Straeten, Belgisch minister voor Energie.

20231129_SCKCEN_CRF_1

De voorspellingen liegen er niet om. Kanker wordt – zonder doortastende maatregelen – tegen 2036 hoogstwaarschijnlijk de voornaamste doodsoorzaak in Europa. Dat maakt de noodzaak aan vroegtijdige diagnoses en doelgerichte behandelingen steeds kritischer. En die dringende behoefte vindt weerklank in Mol, België. Het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN wil méér patiënten toegang tot levensreddende zorg verlenen en maakt die ambitie waar met de bouw van Centralized Radiochemical Facility (CRF). “Die gloednieuwe productiefaciliteit betekent een essentiële stap voorwaarts in kankerbestrijding”, steekt Koen Hasaers, directeur Nuclear Medical Applications bij SCK CEN, van wal. “Therapeutische radio-isotopen zijn een hoofdingrediënt van Targeted Radionuclide Therapy (TRT) – ofwel doelgerichte, interne radiotherapie. Met onze CRF-installatie zullen we dat hoofdingrediënt produceren en een betrouwbare en duurzame levering voor kankerpatiënten verzekeren.” Kenmerkend aan die behandeling is dat patiënten minder bijwerkingen ervaren en een betere levenskwaliteit bewaren.

Levensbonus

Dat erkent ook Francis Ligot. Intussen heeft hij al twee keer een behandeling met lutetium-177 achter de rug. De radio-isotoop wordt vandaag al ingezet om prostaatkanker en neuro-endocriene tumoren te behandelen. “Zou ik het opnieuw doen, als ik kon? Zonder aarzelen! Het was de meest effectieve behandeling. Helaas duurt mijn strijd tegen kanker voort, maar met deze behandeling heb ik een van mijn grootste overwinningen kunnen behalen. Het gaf me een levensbonus van meerdere jaren: een bonus waarin ik geen bijwerkingen ondervond en een quasi normaal leven kon leiden”, aldus Francis Ligot. Het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN gaf hem vandaag de eer om de eerste steen van de productiefaciliteit te leggen.

Isotopenportfolio

De bouw is dus begonnen, productie zelf start in 2026. Daarbij ligt de productiefocus allereerst op lutetium-177. Vanaf 2026 bouwt het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN gradueel naar een lutetiumproductie voor 15.000 patiënten op korte termijn en 100.000 patiënten op lange termijn. De installatie is ook voorzien om de volgende generatie van veelbelovende radio-isotopen die kanker mogelijk nog doeltreffender behandelen, te produceren.

We zijn trots dat dat onderzoek tot deze realisatie heeft geleid en België binnenkort een nog groter verschil in de strijd tegen kanker betekent.
Tinne Van der Straeten, Belgisch minister van Energie
20231129_SCKCEN_CRF_2

Politieke steun

De eerstesteenlegging van het CRF-gebouw belooft hoop, vooruitgang en een toewijding aan een gezondere toekomst op zowel lokaal als Europees niveau. Het project geniet dan ook politieke steun. Stella Kyriakides, Europees Commissaris voor Volksgezondheid en Voedselveiligheid, onderschrijft het belang van deze faciliteit. “Met Europe's Beating Cancer Plan, een centrale pijler van een Europese Gezondheidsunie, staat het verbeteren van kankerpreventie, -behandeling en -zorg bovenaan de politieke agenda in de Europese Unie. Dat doel willen we bereiken. Daarbij is de ontwikkeling van efficiënten behandelingen die tegelijk de overlevingskansen vergroten en de levenskwaliteit van patiënten verbeteren, cruciaal. SCK CEN is een belangrijke partner in onze inspanning. Ik kijk ernaar uit om nauw samen te werken met het Belgische voorzitterschap van de Raad ten behoeve van de patiënt en hun families in de Europese Unie.”

Ook Tinne Van der Straeten, Belgisch minister van Energie, is opgetogen met deze mijlpaal. “België is een wereldspeler in de strijd tegen kanker, mede dankzij de productie van medische radio-isotopen hier in Mol. Ons land is vastberaden om verder bij te dragen aan een gezond Europa. Het onderzoekscentrum SCK CEN kreeg daarom financiële steun van het Belgische plan voor Herstel en Veerkracht (RRF) om onderzoek en ontwikkeling naar een nieuwe productielijn mogelijk te maken. We zijn trots dat dat onderzoek tot deze realisatie heeft geleid en België binnenkort een nog groter verschil in de strijd tegen kanker betekent.”

Van grondstof naar geneesmiddel

Wat zal CRF concreet in kankerbestrijding betekenen? Medische radio-isotopen komen niet in de natuur voor, maar doorlopen een heel productieproces. De grondstof wordt allereerst in de BR2-onderzoeksreactor van SCK CEN bestraald. Door bestraling transformeert een klein deel van de grondstof in een medische radio-isotoop. De gewenste radio-isotoop zwemt op dat moment echter nog tussen de overgebleven grondstof en andere isotopen. “Met radiochemische technieken isoleren we die radio-isotoop die we voor de kankerbehandeling nodig hebben. Dat radiochemisch werk zullen we in de CRF-installatie uitvoeren”, licht Koen Hasaers (SCK CEN) toe. Na CRF is het eerste hoofdingrediënt klaar om – in een ziekenhuis of bij een radiofarmaceutische speler – aan een molecule gekoppeld te worden. “CRF vormt dus een cruciale stap in de productie van medische radio-isotopen en effectief gebruik in kankerbehandelingen”, besluit hij.

Belgisch front tegen kanker

De gloednieuwe productiefaciliteit komt op de terreinen van het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN in Mol, België. De productie kadert echter in een publiek-publiek partnerschap met het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE). Het IRE zal een cruciale rol spelen in de commercialisering dankzij zijn nauwe, betrouwbare relaties met ziekenhuizen en gezondheidsprofessionals en zijn expertise in het leveren van radio-isotopen aan patiënten. Het Belgische instituut in Fleurus heeft namelijk al meer dan vijftig jaar ervaring in het snel en wereldwijd verdelen van medische radio-isotopen, en dat voor zo’n 2500 transporten per jaar.

Deel dit artikel