Overslaan en naar de inhoud gaan

Leverkankerpatiënten krijgen behandeling met holmiumbolletjes – bestraald door SCK CEN

15 juni '21

Het Nederlandse medische technologiebedrijf Quirem Medical gebruikt sinds kort de BR2-onderzoeksreactor bij de productie van QuiremSpheres®. QuiremSpheres® wordt ingezet bij de behandeling van leverkanker en bestaat uit kleine radioactieve bolletjes geladen met holmium-166. De bolletjes kunnen nu ook worden geactiveerd in de BR2-onderzoeksreactor van het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN. “Met de productie van holmium-166 helpen we de strijd tegen leverkanker opdrijven”, klinkt het. In 2020 was dat de derde dodelijkste kanker ter wereld.

SCK CEN - Infrastructuur BR2 (2019)

In 2020 werd er wereldwijd bij meer dan 905 000 mensen primaire leverkanker vastgesteld. In datzelfde jaar lieten 830 180 leverkankerpatiënten het leven. Dat maakt het tot de zevende meest voorkomende en de derde meest dodelijke kanker ter wereld. Een veelbelovende behandeling is het gebruik van een therapeutisch radio-isotoop holmium-166. De radio-isotoop wordt in de vorm van miljoenen kleine bolletjes – elk bolletje is kleiner dan de dikte van een haar – in de slagader van de lever gespoten. De holmiumbolletjes – zogenaamde holmiummicrosferen – lopen vast in de allerkleinste haarvaten van de levertumoren en geven daar lokaal hun straling af. De tumoren krimpen of verdwijnen, terwijl het omringde gezonde leverweefsel gespaard blijft. Patiënten met leverkanker bij wie opereren geen optie is, komen in aanmerking voor deze behandeling, beter bekend als ‘selectieve interne radiatie (SIRT)’.

2021_SCKCEN_Holmium_2_

Dat leverkankerpatiënten een SIRT-behandeling met holmiumbolletjes kunnen genieten, is te danken aan het Nederlandse medische technologiebedrijf Quirem Medical. Zijn product QuiremSpheres® is het enige commercieel verkrijgbare SIRT-product op basis van holmium-166. In Deventer, waar het bedrijf gevestigd is, worden de zogenaamde microsferen  geproduceerd. Op het moment van productie bevatten ze het stabiele isotoop holmium-165. Om het therapeutische effect te bekomen, moeten ze nog ‘geactiveerd’ worden.

Daar komt het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN in het spel. “We activeren de microsferen in de BR2-onderzoeksreactor door ze met neutronen te bombarderen”, verklaart Bernard Ponsard, BR2-stakeholder manager voor de productie van medische radio-isotopen en gedopeerd silicium. De BR2-onderzoeksreactor is in dit domein niet aan zijn proefstuk toe. “SCK CEN werkt al jaar en dag samen met spelers in de nucleaire geneeskunde om de wereldwijde levering van medische radio-isotopen veilig te stellen. We zijn verheugd dat we nu ook de productie van holmium-166-microsferen kunnen ondersteunen en zo de strijd tegen leverkanker helpen opdrijven.”

Met de hoge betrouwbaarheid van de BR2-reactor zijn we ervan overtuigd dat we kunnen voldoen
aan de sterk stijgende vraag naar onze producten in heel Europa en daarbuiten.
Jan Sigger, CEO van Quirem Medical

Eerste behandeling

Onlangs werden eerste patiënten behandeld met de holmiummicrosferen, die SCK CEN bestraalde. "We zijn erg blij dat we na een periode van uitgebreid testen en valideren de BR2-onderzoeksreactor nu kunnen gebruiken voor klinische producties", zegt Jan Sigger, CEO van Quirem Medical. “SCK CEN is een sterke partner. We waarderen hun toewijding tijdens het ontwikkelingsproces, die aan de eerste klinische casus voorafging.”

Beide partners verwachten dat de vraag naar holmium-166 zal stijgen. In tegenstelling tot yttrium – lange tijd de standaard in SIRT-behandelingen –, zijn holmiumbolletjes namelijk goed zichtbaar te maken op MRI- en SPECT CT-scans. Zo kunnen artsen de behandeling op de patiënt afstemmen. Holmiumbolletjes lijken dus the next big thing te zijn. ”Met de hoge betrouwbaarheid van de BR2-reactor zijn we ervan overtuigd dat we kunnen voldoen aan de sterk stijgende vraag naar onze producten in heel Europa en daarbuiten”, besluit Sigger (Quirem Medical).

Officiële aankondiging
Lees hier het officiële persbericht van beide partners.

Lees het persbericht

Deel dit artikel