Overslaan en naar de inhoud gaan

Lancering SCK CEN Barometer 2020: wat denken Belgen van stralingsrisico’s en toepassingen van nucleaire technologie?

17 december '20

Sinds 2002 onderzoekt SCK CEN de perceptie van stralingsrisco’s en de houding van de bevolking tegenover nucleaire technologieën. Het belangrijkste onderzoeksinstrument daarvoor is de “SCK CEN Barometer”, een grootschalige, tweejaarlijkse opiniepeiling onder de Belgische bevolking. De bevraging van de nieuwste barometer – die van 2020 – loopt sinds kort.

2020 SCK CEN Barometer PISA RADONORM

Startschot dataverzameling

Het onderzoek voor Barometer 2020 loopt volop. Marktonderzoeksbureau Kantar Belgium voert de studie online uit. Men bestudeert attitudes, overtuigingen en risicopercepties van de Belgen op het gebied van kernenergie en gaat dieper in op de ontmanteling van nucleaire installaties, noodplannen en radioactief afval. Bijkomend focust de studie in Wallonië ook op de beperking van het risico van radon.

De steekproef van de geïnterviewde personen is representatief voor Belgische volwassenen met betrekking tot de provincie, de regio, het verstedelijkingsniveau, het geslacht, de leeftijd en het beroepsstatuut. Het veldwerk voor de gegevensverzameling wordt uitgevoerd door een professioneel marktonderzoeksbureau in het Nederlands of in het Frans, afhankelijk van de voorkeur van de respondent. Een kwaliteitscontrole van de gegevens gebeurt zowel tijdens het verzamelen van de gegevens als op het einde van het veldwerk. De opzet van de enquête volgt strikte methodologische regels en wordt gestuurd door een internationaal wetenschappelijk comité met leden van de Belgische (bv. Universiteit Antwerpen) en buitenlandse academische wereld.

Respondenten worden beloond voor hun deelname. Zij mogen kiezen tussen een financiële schenking aan een goed doel of € 10,- vrij te besteden. Inmiddels heeft meer dan de helft van alle deelnemers gekozen voor de eerste optie: de nationale voedselbanken ontvingen zo al mooie donaties.

SCK CEN x University of Antwerp x RADONORM

De SCK CEN Barometers maken deel uit van het onderzoeksprogramma voor de integratie van sociale aspecten in het nucleair onderzoek (PISA). Dit programma wil de maatschappelijke, politieke, culturele en ethische implicaties bestuderen die voortvloeien uit de ontwikkeling en het gebruik van huidige en opkomende nucleaire technologieën. Ook de wederzijdse interactie van deze technologieën met de samenleving speelt daarbij een grote rol. De studie wordt uitgevoerd door sociale wetenschappers van SCK CEN en Universiteit Antwerpen. De Barometer van 2020 wordt deels gefinancierd door het Europese project RADONORM en een aantal andere projecten.

Resultaten van de voorgaande SCK CEN Barometer (2018) zijn beschikbaar op publications.sckcen.be.

Contact

Barometer 2020

Dr. Tanja Perko (SCK CEN)
tanja [dot] perko [at] sckcen [dot] be
 

PISA onderzoek

Dr. Catrinel Turcanu (SCK CEN)
catrinel [dot] turcanu [at] sckcen [dot] be

Deel dit artikel