Overslaan en naar de inhoud gaan

IRE en SCK CEN sluiten partnerschap voor de productie van lutetium-177: veelbelovend tegen prostaatkanker

13 februari '20

Het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) en het onderzoekscentrum SCK CEN bundelen hun krachten voor de nucleaire geneeskunde. Beide organisaties zijn gespecialiseerd in het onderzoek naar, de ontwikkeling en de productie van medische radio-isotopen. In dat kader ondertekenden ze een publiek-publiek partnerschap. De eerste etappe is de productie van lutetium-177 (Lu-177). Die radio-isotoop is veelbelovend voor de behandeling van prostaatkanker, dat in Europa verantwoordelijk is voor 90.000 sterfgevallen per jaar.

SCK CEN - Ondertekening PPP met IRE - Prostaatkanker - Lutetium-177 (2020)

Elk jaar wordt er bij meer dan 8.500 Belgen prostaatkanker vastgesteld. Prostaatkanker is de tweede meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Jaarlijks leidt het tot 90.000 sterfgevallen. Een veelbelovende behandeling is het gebruik van een therapeutisch radio-isotoop, lutetium-177. Die radio-isotoop wordt op dit moment in ziekenhuizen gebruikt om neuro-endocrine tumoren te behandelen. Neuro-endocrine cellen bevinden zich vooral in de organen van het spijsverteringsstelsel, waaronder de maag, de pancreas en darmen. De vraag naar Lu-177 voor de behandeling van prostaatkanker in klinische studies neemt toe. IRE en SCK CEN verwachten dat de wereldvraag in de komende jaren zal verdrievoudigen. Om op die groeiende wereldvraag te kunnen inspelen, werken IRE en SCK CEN al een jaar nauw samen voor de productie van die radio-isotoop.

Om hun nauwe samenwerking te concretiseren, ondertekenden beide organisaties een publiek-publiek samenwerkingsakkoord. De productie van lutetium-177 (Lu-177) is het eerste concrete project in het kader van die samenwerking, in de komende jaren zullen wellicht nog andere radio-isotopen volgen. “We willen de ontwikkeling van nieuwe radio-isotopen mogelijk maken en de toegang hiertoe voor patiënten vergemakkelijken”, aldus Erich Kollegger, CEO van IRE. Eric van Walle, directeur-generaal van SCK CEN, vervolgt: “Onze uitstekende relaties en de wil om met IRE samen te werken, stellen ons in staat om van België een onmisbare speler te maken in de productie en distributie van radio-isotopen voor nucleaire geneeskunde.”

SCK CEN - Ondertekening PPP met IRE - Lutetium-177 (2020)

Tweede publiek-publieke samenwerking

Het is al de tweede keer dat beide partners hun hechte samenwerking officieel maken met een handtekening. In december 2018 sloten IRE en SCK CEN een eerste publiek-publiek partnerschap voor het project RECUMO (Recovery of valuable Uranium residues of 99Mo-based radio-pharma in Belgium). Dat project biedt een structurele oplossing voor het beheer van alle hoogradioactieve restanten, die van de productie van medische radio-isotopen afkomstig zijn en nu op de site van IRE in Fleurus worden opgeslagen. Met een tweede partnerschap verleggen IRE en SCK CEN de grenzen van hun samenwerking. “De samenwerking past perfect in onze ambitie om theranostische radio-isotopen te ontwikkelen (voor diagnostisch onderzoek en therapeutische behandeling). We streven er dus naar een gepersonaliseerde geneeskunde. Onze organisaties zijn complementair: met dit publiek-publiek partnerschap worden die complementaire vaardigheden ten volle benut. Dat maakt dat partnerschap zo waardevol”, besluit Erich Kollegger (IRE).

Lutetium-177: naar een gepersonaliseerde geneeskunde

Die medische radio-isotoop van de nieuwe generatie heeft dankzij zijn zuiverheid het voordeel dat bij het toedienen minder radioactiviteit in het lichaam komt, wat resulteert in een kortere ziekenhuisopname voor de patiënt. De radio-isotoop Lu-177 kan efficiënter aan een vector worden gekoppeld die, eenmaal geïnjecteerd in de patiënt, geprogrammeerd is om zich doelgericht aan kankercellen te binden. Dankzij de gerichte werking kunnen kankercellen heel doeltreffend vernietigd worden zonder gezond weefsel aan te tasten. Lutetium-177 wordt ingezet in combinatie met gallium-68 (Ga-68). Met die laatste kunnen artsen de omvang van de prostaattumor in kaart brengen en de dosis van Lu-177 daarop afstemmen, die de patiënt bij de behandeling toegediend moet krijgen.

Perscontact

IRE – Bérénice Pignol – berenice [dot] pignol [at] ire-elit [dot] eu – 0471 70 62 44

SCK CEN - Wendy De Groote  – pers [at] sckcen [dot] be – 014 33 21 49

Deel dit artikel