Overslaan en naar de inhoud gaan

IAEA herbevestigt SCK CEN als internationaal rolmodel

26 september '23

IAEA erkent SCK CEN opnieuw als ICERR voor onderwijs, opleiding en R&D

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft SCK CEN opnieuw de prestigieuze ICERR-erkenning toegekend. Die hernieuwde erkenning herbevestigt de belangrijke rol van het onderzoekscentrum in het wereldwijde landschap van nucleaire wetenschap en technologie. Het label werd officieel overhandigd door Rafael Mariano Grossi, directeur-generaal van het IAEA, tijdens de 67e General Conference in Wenen.

SCK CEN - IAEA (2023)

Het ICERR-programma [International Centre based on Research Reactors] ging in 2014 van start. Met dat label ondersteunt IAEA landen die nucleaire wetenschap en technologische programma’s willen ontwikkelen. Daarvoor stelt het agentschap een referentielijst van toonaangevende onderzoekscentra die voor samenwerking openstaan, samen. Die lijst moet de toegang tot onderzoeksreactoren vergemakkelijken, onderzoek en ontwikkeling stimuleren en de capaciteitsopbouw verbeteren – in het bijzonder voor landen die niet over eigen onderzoeksreactoren beschikken.

In 2017 kreeg SCK CEN als derde instituut ter wereld, na instituten in Frankrijk en Rusland, dat unieke label voor een periode van 5 jaar. "Vandaag kunnen we met trots zeggen dat we beginnen aan een nieuwe fase van wereldwijde erkenning. De vernieuwde erkenning verstevigt onze positie als hub voor kennisverspreiding en ontwikkeling van vaardigheden in nucleaire sector. Het inspireert ons ook om onderzoek en ontwikkeling te bevorderen en op internationaal niveau meer samen te werken”, aldus Peter Baeten, directeur-generaal van SCK CEN. Tijdens de 67e General Conference van het IAEA in Wenen heeft SCK CEN zijn hernieuwde erkenning als ICERR officieel in ontvangst genomen.

De beslissing van het IAEA volgt na een uitgebreide evaluatie. "De unieke infrastructuren en de rijke geschiedenis van SCK CEN – dat in combinatie met zijn bijdragen aan onderwijs, opleiding en onderzoek – hebben geleid tot die hernieuwde erkenning. Als erkend internationaal centrum stelt SCK CEN zijn onderzoeksreactoren, laboratoria en academie ter beschikking van studenten en wetenschappers uit tientallen landen. Op deze manier draagt het bij tot een vreedzaam gebruik van nucleaire technologie over de hele wereld", zegt Rafael Mariano Grossi, directeur-generaal van het IAEA.

SCK CEN - ICERR (2023)

Hoofdpunten van de hernieuwde erkenning

Het IAEA erkent de opmerkelijke verwezenlijkingen van SCK CEN op drie belangrijke gebieden:

  • Onderwijs & Opleiding: de SCK CEN Academy bevordert de overdracht van nucleaire kennis. In 2022 liepen meer dan 100 bachelor- of masterstudenten stage of schreven ze een thesis. Bovendien werden 25 nieuwe doctoraatsstudenten geselecteerd om hun onderzoeksproject in Mol, België, te starten.
  • Praktijkgerichte opleiding: Praktische ervaring is bijzonder belangrijk in de nucleaire sector. SCK CEN biedt praktijkgerichte opleidingen aan, met ongeveer 95 cursussen in 2022 voor meer dan 1.100 cursisten.
  • Gezamenlijke R&D-projecten: De ICERR-erkenning van SCK CEN zal wereldwijde samenwerking stimuleren voor baanbrekende technologieën.

Lees meer over SCK CEN Academy

Deze prestatie getuigt van onze niet aflatende toewijding om ervoor te zorgen dat professionals op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de sector en om deuren naar nucleaire kennis te openen voor jonge wetenschappers.
verwoordt Michèle Coeck, directeur van SCK CEN Academy treffend

Unieke infrastructuren

Naast SCK CEN Academy zijn de faciliteiten van SCK CEN voor de hernieuwde ICERR-erkenning de onderzoeksreactoren BR1, BR2, VENUS, het Laboratorium voor hoge en middelhoge activiteit (LHMA), de scheikundelaboratoria en MYRRHA/MINERVA.

Wil je meer lezen over deze infrastructuren?

Klik hier

Heb je interesse in een gezamenlijk project binnen het ICERR-kader?
Neem contact op met onze business-experts.

Neem contact op met ons team

Deel dit artikel