Overslaan en naar de inhoud gaan

Edmond Sterpin ontvangt leerstoel “Roger Van Geen”

29 juni '23

Op het initiatief van het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN kennen het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en het Fonds de la Recherche Scientifique-FNRS (F.R.S.-FNRS) de leerstoel “Roger Van Geen” toe aan een uitmuntende wetenschapper in het domein van nucleaire wetenschappen en toepassingen. Dit jaar ontvangt Edmond Sterpin die leerstoel. Hij is professor in medische fysica aan KU Leuven en UC Louvain. "Het is een hele eer om, na een indrukwekkende lijst aan prestigieuze, wetenschappelijke voorgangers, deze bekroning ook in ontvangst te mogen nemen. Het is een sterke motivatie om mijn onderzoek voort te zetten", aldus een ontroerde Edmond Sterpin.

 

SCK CEN - Roger Van Geen (2023)

In de zomer van 2020 opende het eerste Belgische protontherapiecentrum PARTICLE  de deuren. Die opening van het gloednieuwe centrum ontlast kankerpatiënten, doordat ze voor hun behandeling niet langer naar het buitenland moeten reizen. PARTICLE is een klinische en wetenschappelijke samenwerking tussen zes universitaire ziekenhuizen, een structurele samenwerking over de taalgrens heen. Edmond Sterpin is de onderzoekscoördinator van PARTICLE. De kwaliteit van zijn wetenschappelijk onderzoek en het grote maatschappelijke belang ervan, hebben de onafhankelijke, internationale expertenjury ervan overtuigd om de leerstoel "Roger van Geen 2023" aan de professor in medische fysica toe te kennen.

“Bovendien beschikt prof. Sterpin over een breed netwerk dat verder reikt dan de academische wereld. De jury ziet dus een groot potentieel voor verdere en toekomstige samenwerkingen met SCK CEN en andere partners", klinken de lovende woorden van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) en het Fonds voor Wetenschappelijk onderzoek (FRS-FNRS).

“Ik ben vereerd en dankbaar”, zegt de laureaat van dit jaar. “Het is ook een belangrijke erkenning voor het belang van de medische tak in atoom- en kernfysica. Door de leerstoel kan ik de wetenschappelijke basis van het vakgebied met een breder publiek delen. Daarnaast kunnen we de grote uitdagingen van dit moment aanpakken, in de bijzondere context van de ontwikkeling van een baanbrekend onderzoeksprogramma in het gloednieuwe protontherapiecentrum PARTICLE", reageert Edmond Sterpin.

Het is een hele eer om, na een indrukwekkende lijst aan prestigieuze, wetenschappelijke voorgangers, deze bekroning ook in ontvangst te mogen nemen. Het is een sterke motivatie om mijn onderzoek voort te zetten.
Edmond Sterpin, professor in medische fysica aan KU Leuven en UCLouvain
SCK CEN - Roger Van Geen (2023)

Therapierespons verbeteren

De professor interesseert zich hoofdzakelijk in het gebruik van Monte Carlo-simulaties om behandelingen te modelleren, automatische planning met artificial intelligence, adaptieve radiotherapie en referentiedosimetrie. PARTICLE maakt op dit moment deel uit van het internationale consortium ProtOnArt. Dat consortium wil de behandeling van patiënten volledig personaliseren door online adaptieve radiotherapie toe te passen. Die techniek stelt het behandelplan bij op basis van nieuwe scans. Die scans worden genomen, terwijl de patiënt op de behandelbank ligt.

De leerstoel wordt elke twee jaar uitgereikt en is gekoppeld aan een geldprijs van 12 500 euro. Een tweede selectiecriterium naast de kwaliteit van het onderzoek waarmee de jury van FWO en FNRS rekening houdt, is een track record in onderwijs. "Edmond Sterpin beantwoordt volledig aan alle criteria. Zelf hebben we al het genoegen gehad om met de laureaat samen te werken, bijvoorbeeld als promotor van gezamenlijke doctoraatsprogramma's. Ik ben ervan overtuigd dat deze leerstoel onze samenwerking zal versterken", aldus Michèle Coeck, directeur van SCK CEN Academy for Nuclear Science and Technology.

Lezingenreeks

In het kader van deze leerstoel zal de laureaat een lezingenreeks geven. Die lezingen zijn bedoeld om jonge wetenschappers te inspireren en enthousiasmeren om eenzelfde carrière te ambiëren, alsook om kennisuitwisseling tussen professionals te stimuleren. "Ik kijk erg uit naar de lezingen van prof. Sterpin. Ze zullen doorgaan in oktober en november van dit jaar", besluit Michèle Coeck (SCK CEN Academy).

Heb je interesse om die lezingen bij te wonen?
De lezingen worden aangekondigd op de webpagina van SCK CEN Academy.

Blijf op de hoogte

Prof. Roger Van Geen (1935-1995)

Prof. Roger Van Geen behaalde het diploma van licentiaat in de Natuurkunde en van doctor in de Wetenschappen aan de ULB. Later werd hij hoogleraar en decaan aan de faculteit Wetenschappen en Toegepaste wetenschappen aan de VUB, waar hij in 1974 rector werd benoemd. Onder zijn rectoraat werd het academische ziekenhuis van de VUB in gebruik genomen en besliste hij ook tot de bouw van een oncologisch centrum en een kinderziekenhuis.

In 1975 werd Prof. Van Geen lid van de raad van bestuur van SCK CEN, in 1989 afgevaardigde bestuurder en vanaf 1991 voorzitter. Hij heeft een beslissende stempel gedrukt op de wetenschappelijke ambities van SCK CEN en leverde een belangrijke bijdrage aan de opbouw van een groot netwerk van internationale relaties. Hij was ook een bruggenbouwer naar de politiek en de humane wetenschappen.

Deel dit artikel