Overslaan en naar de inhoud gaan

'De sleutel tot technologische innovatie? Innovatie in publieke interactie'

02 oktober '23

In de schijnwerpers: de inzichten van Peter Baeten tijdens het Scientifc Forum 2023 van het IAEA over 'Nuclear Innovations for Net Zero'

Tijdens het Scientifc Forum 2023 van het IAEA over 'Nuclear Innovations for Net Zero (Nucleaire innovaties voor klimaatneutraliteit)' kwamen wereldleiders bijeen om de onmiskenbare gevolgen van de klimaatverandering, en de rol van kernenergie bij de bestrijding ervan te bespreken. Onder de aanwezigen beklemtoonde Peter Baeten, directeur-generaal van het Belgische nucleaire onderzoekscentrum (SCK CEN) het belang van menselijk kapitaal om maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden en maatschappelijke acceptatie te bevorderen.

SCK CEN - IAEA - Closing session (2023)

Leiders van over de hele wereld die bijeenkwamen op het Scientific Forum van de IAEA 'Nuclear Innovations for Net Zero' waren het erover eens: de gevolgen van de klimaatverandering zijn onmiskenbaar, en kernenergie is een deel van de oplossing om de klimaatcrisis te beperken en de koolstofuitstoot te verminderen. Innovaties zullen helpen om kernenergie te integreren in de oplossingen die nodig zijn om de nettonuldoelstellingen te halen.

Het Scientific Forum werd afgesloten met een paneldebat. Peter Baeten, directeur-generaal van SCK CEN, had de eer om deel te nemen aan dit debat, waarin duidelijk werd aangegeven dat de ontwikkeling van technologische innovaties (zoals kleine modulaire reactoren en geavanceerde kernreactoren) volop aan de gang is.

Hoewel technologische innovatie een belangrijke pijler is voor vooruitgang, wees Baeten erop dat de oplossingen, vooral diegene die betrekking hebben op de back-end van de brandstofcyclus, afgestemd moeten zijn op de maatschappelijke waarden. Snelle reactoren (zoals loodgekoelde SMR's) in een gesloten brandstofcyclus kunnen inspelen op het maatschappelijke aandachtspunt om kernafval tot een minimum te beperken en meer natuurlijke hulpbronnen te gebruiken. Voor de verdere optimalisatie van geologische berging kan scheiding en transmutatie worden overwogen, zoals wordt onderzocht in het MYRRHA-project.

Innovatie in publieke interactie

Volgens Peter Baeten speelt de acceptatie door het publiek een cruciale rol om innovatieve oplossingen voor de toepassing van kernenergie te stimuleren. 'Het gaat niet louter om technologische innovatie, de sleutel ligt in innovatie op het gebied van publieke interactie. We leven in een wereld waar maatschappelijke acceptatie belangrijk is. Dan is een holistische benadering waarbij technologische vooruitgang hand in hand gaat met strategieën inzake doeltreffende communicatie en betrokkenheid onontbeerlijk. We moeten dus uitwisseling tot stand brengen met de samenleving om ervoor te zorgen dat de technische oplossingen die we voorstellen, uiteindelijk worden aanvaard', besluit Peter Baeten.

De sleutel ligt in innovatie op het gebied van publieke interactie. We leven in een wereld waar maatschappelijke acceptatie belangrijk is. Dan is een holistische benadering waarbij technologische vooruitgang hand in hand gaat met strategieën inzake doeltreffende communicatie en betrokkenheid onontbeerlijk. We moeten dus uitwisseling tot stand brengen met de samenleving om ervoor te zorgen dat de technische oplossingen die we voorstellen, uiteindelijk worden aanvaard.
Peter Baeten, directeur-generaal van SCK CEN
SCK CEN - IAEA - Closing session (2023)

Zijn oproep tot innovatie met betrekking tot publieke interactie weerspiegelde de bredere consensus dat samenwerking tussen onderzoeksinstituten, de industrie en internationale organisaties essentieel is voor voortdurende verbetering en ontwikkeling.

Optimisme en samenwerking

Directeur-generaal van het IAEA, Rafael Grossi, toonde zich optimistisch over de snelheid en omvang van innovatie op nucleair gebied. 'We staan voor uitdagingen: maar het is duidelijk: we gaan vastberaden vooruit. Ook la evolueren we misschien aan een ander tempo en op een andere manier,' zei hij. 'Het eindresultaat zal niet eenvormig zijn, want er is geen pasklare oplossing. Maar we zien dat het nucleaire aspect een zeer sterke positie inneemt in deze wereldwijde inspanning die nu plaatsvindt', is te lezen op de website van het IAEA.

Lees meer

Over het Scientific Forum 2023

Dit Scientific Forum 2023 over Nucleaire innovaties voor klimaatneutraliteit werd gelijktijdig gehouden met de General Conference van het IAEA in Wenen, Oostenrijk. Gedurende twee dagen bespraken deskundigen nieuwe kernenergietechnologieën, de manier waarop innovaties zoals kunstmatige intelligentie, robotica en 3D-printing kernenergie vooruit kunnen helpen, en de manier waarop reactoren kunnen worden gebruikt voor andere toepassingen dan elektriciteit door warmte te leveren voor industriële processen of zoet water door middel van nucleaire ontzilting.

Herbekijk de 'Closing session' 

Klik hier

Zin om je in dit onderwerp te verdiepen? Bekijk het overzicht van de sessies en de opnames.

Klik hier

Deel dit artikel