Overslaan en naar de inhoud gaan

Beryllium-7 is betere voorspeller voor moessonregens

18 maart '19

Het natuurlijke radioactieve beryllium-7 is een betere voorspeller voor de start, intensiteit en duur van moessonregens in India. Dat blijkt uit het onderzoek van Lucrezia Terzi, wetenschappelijk medewerker verbonden aan het SCK CEN en de universiteit van Wenen. Lucrezia: “Het is al lang geweten dat de concentratie aan beryllium-7 in de atmosfeer voortdurend schommelt. Nu kunnen we de waarden die we op verschillende locaties meten, ook aan moessonregens linken.”

Moessonregen

De Indiase landbouw is afhankelijk van de moessonregens om belangrijke gewassen als rijst, suikerriet en oliehoudende zaden tot volle wasdom te brengen, maar moessonregens hebben meer dan eens ook tot overstromingen geleid. Het is daarom van belang voor de Indiase samenleving en economie dat de start, duur en intensiteit van die regens beter voorspeld worden.

Die betere voorspeller kan het radioactieve beryllium-7 zijn. Dat blijkt uit het onderzoek van Lucrezia Terzi, wetenschappelijk medewerker bij SCK CEN. In haar analyses maakte ze gebruik van data afkomstig van het International Monitoring System (IMS). Veel landen werken aan dat wereldwijde monitoringsysteem om te controleren of er geen kernproeven meer worden uitgevoerd, zoals voorzien in het kernstopverdrag (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty). “Het International Monitoring System (IMS) bestaat uit 337 stations, waarvan er op dit moment 297 stations operationeel zijn. Het IMS meet seismische activiteit, trillingen in de atmosfeer en oceanen, en concentraties van radioactieve deeltjes”, aldus Johan Camps. Johan maakt als SCK CEN-wetenschapper deel uit van het Belgische Nationale Data Center, dat de gegevens van het IMS analyseert. “Beryllium-7 is een natuurlijk radionuclide, dat hoog in de atmosfeer ontstaat – uit de interactie tussen kosmische straling en luchtmoleculen – en zich naar het aardoppervlak beweegt met de globale atmosferische circulatie. Het beryllium-7 meten we altijd en is voor ons een uitstekende referentie om verdachte metingen die op een kernexplosie kunnen wijzen, beter te interpreteren.”

Moessonregen

Nu blijkt dat de IMS-data ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden. Zo verzamelde Lucrezia Terzi alle gegevens van Australië enerzijds en Rusland anderzijds, die tussen 2003 en 2018 gemeten werden. Ze legde die langs de documentatie van de Indiase moessonregens en stelde een verband vast. “De gemiddelde concentraties van beryllium-7 schommelen. Als de concentraties in Australië laag waren, stelden we hoge concentraties in Rusland vast, en vice versa. Het punt waarop de data van beide landen elkaar sneden, kan gelinkt worden aan de moessonregens”, legt Lucrezia uit.

De methode van Lucrezia laat toe om de start van de moessonregen te voorspellen, en dit zo’n 52 dagen op voorhand met een nauwkeurigheid van +/- 3 dagen. “Ter vergelijking: traditionele methoden zijn slechts in staat om één à drie weken van tevoren te voorspellen. Het maakt wel degelijk een verschil, als rijstboeren
een vijftal weken vooruit kunnen plannen”, besluit Lucrezia.

Perscontact

pers [at] sckcen [dot] be - 014 33 21 49

Meer informatie

Het onderzoek werd als open access gepubliceerd in Scientific Reports.

Raadpleeg het onderzoek

Deel dit artikel