Overslaan en naar de inhoud gaan

Bestralingsdiensten

SCK CEN - Bestralingsdiensten (2019)

Gedopeerd silicium

Gedopeerd silicium is een perfecte halfgeleider voor hoog energetische elektrische toepassingen zoals windturbines, installaties op zonne-energie, hybride voertuigen en hogesnelheidstreinen. Het vergemakkelijkt het efficiënte transport van elektriciteit over zeer lange afstanden. Een vereiste daarbij is wel dat het gedopeerde silicium in een zeer zuivere vorm komt: precies dat is de specialiteit van SCK CEN. Dankzij de BR2-reactor slagen we in de productie van NTD-silicium, oftewel Neutronen Transmutatie Gedopeerd-silicium, waarmee we een belangrijke rol spelen in de halfgeleiderindustrie.

SCK CEN - Infrastructuur BR2 (2019)

Superieure kwaliteit

Gedopeerd silicium is een uitzonderlijk zuivere vorm van silicium met een strikt gecontroleerde minimale aanvulling van fosfor, een aanverwant chemisch element. Fosfor kan uit silicium worden geproduceerd via een kernreactie in een kernreactor. D.w.z. wanneer bestraald silicium neutronen absorbeert, waardoor fosfor ontstaat. De verhouding is 1 toegevoegd fosforatoom per 1 miljard siliciumatomen. Door zijn specifieke eigenschappen is onze BR2-reactor bijzonder geschikt voor het 'doperen' van siliciumkristallen van verschillende diameters volgens de hoogste kwaliteit.

Bestralingsdiensten op maat

SCK CEN gebruikt zijn kennis over materiaalveroudering en innovatieve nucleaire technologie wereldwijd om een veilige exploitatie en toezicht op nucleaire sites te garanderen. De BR2-onderzoeksreactor van het SCK CEN speelt daarbij een grote rol, omdat het diverse typen splijtstoffen test en structuurmaterialen voor huidige en toekomstige kernreactoren bestraalt. Dankzij de intensiteit van de straling krijgen we een realistisch beeld van hoe de materialen zich in een kernreactor (zullen) gedragen, zodat we de levensduur van kernreactoren precies kunnen voorspellen.

SCK CEN past de dienstverlening persoonlijk aan naargelang de vraag van de klant. Na overleg stellen we een proces samen waardoor de klant rekent op de beste dienstverlening voor zijn situatie. Ook bekijken we samen hoe onze experts de meeste toegevoegde waarde kunnen bieden. Doorgaans werken we met de klant samen volgens twee verschillende processen:

  • Volledig geïntegreerd proces
    Gedurende het hele proces begeleidt SCK CEN je in alle fases van de bestraling. We tekenen de plannen uit, voeren de bestraling uit en analyseren de materialen. Daarna verzamelen we de resultaten in een uitgebreid rapport.
  • Modulair proces
    Doorheen het proces stellen we voornamelijk onze faciliteiten ter beschikking. SCK CEN begeleidt je bij de veiligheidsanalyse die nodig is om gebruik te maken van de faciliteiten, maar het ontwerp en de constructie van het apparaat en de analyse behoren tot de verantwoordelijkheid van de klant.

 

Radio-isotopen in de industrie

Naast de wereldwijde productie van medische radio-isotopen, verzorgt SCK CEN ook radio-isotopen voor industriële toepassingen. De wetenschap en industrie gebruiken radio-isotopen op verschillende manieren:

  • Als industriële tracers: radio-isotopen helpen fabrikanten om de stroom en filtratie van vloeistoffen te controleren, om lekken en motorslijtage op te sporen en de corrosie van apparatuur te meten. de olie- en gasindustrie gebruikt radiotracers om olievelden te bepalen.
  • Als inspectie-instrumenten: radio-isotopen doen dienst bij de inspectie van metalen onderdelen en de integriteit van laswerk. Net zoals röntgenstralen een botbreuk tonen, maken gammastralen gebreken in metalen lasverbindingen zichtbaar. Kritieke componenten worden zo zonder schade opgespoord.
  • Als meters: radio-isotopen worden verwerkt in meetapparatuur voor industrieën waar het niveau van gassen, vloeistoffen en vaste stoffen moet worden gecontroleerd. Deze meters komen waar ‘gewone’ contactmeters dat niet kunnen: bij hittebronnen, drukgebieden of corrosieve stoffen, zoals gesmolten glas of metaal.

SCK CEN produceert zelf kunstmatige radio-isotopen waaronder Iridium-192, dat wordt gebruikt bij de controle van gelaste verbindingen in ketels, pijpen, vliegtuigonderdelen, gebouwen etc. Het radio-isotoop heeft ook een medische toepassing bij brachytherapie

Op zoek naar meer informatie of een oplossing op jouw maat?

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Voeg hier eventuele aanvraagformulieren toe of bezorg ons meer informatie met betrekking tot een vraag. Wil je meerdere bestanden delen? Dan adviseren we om alles te combineren in een zip-file en deze vervolgens op te laden.
Slechts één bestand.
16 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, jpeg, png, bmp, eps, tif, pict, psd, txt, rtf, html, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, xml, avi, mov, mp3, ogg, wav, bz2, dmg, gz, jar, rar, sit, svg, tar, zip.

Deel deze pagina