Overslaan en naar de inhoud gaan

Nuclear game challenge

Wij dagen jou en je teamgenoten uit voor de Nuclear Game Challenge!
The game is on!

Doelstelling

Met de Nuclear Game Challenge willen het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) en het Joint Research Centre (JRC - onderzoekscentra van de Europese Commissie) je een brede kijk geven op nucleaire wetenschap en haar toepassingen en tegelijk je teamskills, creativiteit en kritisch denkvermogen op de proef stellen. 

Uitdaging wedstrijd

Bedenk en ontwikkel met je team, na het kick-off evenement en met ondersteuning van je SCK•CEN of JRC mentor, een educatief spel rond nucleaire wetenschap en toepassingen dat nadien gebruikt kan worden in de klas of daarbuiten. Het educatief spel zal beoordeeld worden door een jury van wetenschappelijke experten van JRC en SCK•CEN op o.a. creativiteit en wetenschappelijke correctheid. Alle criteria waaraan het spel moet voldoen zijn opgelijst in het wedstrijdreglement.

Kick-off evenement

Het kick-off evenement van de wedstrijd vond plaats op 8 november 2017 in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. Bekijk het verslag en hieronder de sfeerbeelden.

Winnaars en prijzen

Nuclairons won een driedaags bezoek aan het onderzoeksinstituut van EC-JRC in Ispra. Het Daltonatheneum (Westerlo) en de Sint-Jozefschool (Mere) verzilverden een mooie tweede en derde plaats. Beide teams namen tijdens de Award Ceremony een waardebon van FNAC t.w.v. respectievelijk 1500 en 1000 euro in ontvangst.

Het onderzoeksinstituut van de Europese Commissie (JRC) in Ispra (Italië) nodigde het winnende team van de Nuclear Game Challenge, Nuclairons van de school Collège Jean XXIII te Brussel, en hun begeleidende leerkracht uit voor een driedaags, all-inclusief bezoek. Dit bezoek ging door van 5 tot en met 7 september 2018.

Tijdens deze unieke gelegenheid bezocht het team het bezoekerscentrum waar de rol van JRC binnen  de Europese Unie werd verduidelijkt. Vervolgens werd het team rondgeleid in verschillende  laboratoria waardoor meer inzicht verkregen werd in de nucleaire en niet nucleaire onderzoeksactiviteiten. Zo werd de experimentele nucleaire reactor ESSOR bekeken en werd een bezoek gebracht aan het laboratorium voor geavanceerde  metingen, monitoring en modellering in het kader van nucleaire beveiling (AS3ML), het laboratorium voor structurele beoordeling (ELSA), het laboratorium voor onderzoek naar emissie van voertuigen (VELA), het laboratorium voor microgolf onderzoek (EMSL), het crisis management laboratorium (ECML) en het laboratorium voor  moleculaire biologie, genomica en voedselveiligheid. (Meer informatie over de faciliteiten van JRC).
Het team maakte ook van de gelegenheid gebruik om Ispra en omgeving te ontdekken. Zo werd het klooster Santa Caterina del Sasso bezocht, alsook de steden Stresa en Varese waar het overheerlijk ijs werd geproefd en goedgekeurd. Verder werd er genoten van het panorama uitzicht op Lago Maggiore, het tweede grootste meer van Italië.  

 • Enrich U.PNG

  Enrich U

  1st prize
  Collège Jean XXIII - Brussel
  Team 'Nucleairons!'

 • Nuclear 4ce.png

  Nuclear 4ce

  2nd prize
  Daltonatheneum Het Leerlabo - Westerlo
  Team '4 is all that matter(s)'

 • 2020_Academy-Europium.png

  Europium

  3rd prize
  Sint-Jozefschool - Mere
  Team 'U235'

Deel deze pagina